Automatisering in de reiswereld

De Automatiseringsdag van RMC (Reis Management Club) eind 2009 stond in het teken van de huidige stand van zaken rondom automatisering en alles wat er op de reisbranche afkomt. Overal online over alle (reis)informatie kunnen beschikken via Twitter en sociale media als Facebook, Hyves en LinkedIn. Ook de reiswereld komt voor de vraag te staan wat voor mogelijkheden maar ook nadelen of valkuilen dit biedt.

Steeds meer vakantiegangers (zeker in het jongerensegment) zijn aangesloten op allerlei nieuwe media en deze media zullen de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen.Uiteraard zijn er een aantal enorme voordelen: consumenten informeren over vluchtvertragingen, snel contact bij problemen op de bestemming, informeren over mogelijkheden op de bestemming, etcetera. Wil je als reisorganisatie daadwerkelijk optimaal gebruik maken van de mogelijkheden en de service aan de consument verhogen, dan zul je ook iets moeten doen met de ontvangen of de vergaarde informatie. Voorwaarde is dat de basissystemen een goede (technische) basis hebben en geschikt zijn om de mogelijkheden snel te implementeren en hierop aan te sluiten.

Zoals uit een recent internationaal onderzoek onder reisorganisaties is gebleken, laten de basissystemen bij veel organisaties nog te wensen over. Ook voor Nederlandse reisorganisaties is dit van toepassing. Hierbij valt te denken aan integratie van front- en backoffice, elektronische communicatie met leveranciers en afnemers, e-facturering, e-vouchers, enzovoort. Er is nog veel efficiëntieverbetering mogelijk en noodzakelijk, wat zeker in deze moeilijke economische tijden van belang is.

Heeft u vragen over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met Jan Ensink, die ook regelmatig een column in vakblad Reisrevue (oorsprong van de RMC) verzorgt.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.