Meldplicht verwerking van persoonsgegevens

Het onderwerp privacy staat steeds meer in de belangstelling, onder andere door de discussies over de technische en organisatorische maatregelen die nodig zijn om te voldoen aan de privacy wet- en regelgeving. Een ander belangrijk onderwerp wat betreft privacy is de meldplicht: de verwerking van persoonsgegevens moet vooraf gemeld worden door de daarvoor verantwoordelijke persoon of instantie.

Een dergelijke melding van verwerking moet gedaan worden bij het College bescherming persoonsgegevens of de privacyfunctionaris als de verantwoordelijke deze heeft. De melding moet onder andere bevatten: het doel waartoe de gegevens verwerkt worden, de risicoklasse van de gegevens en de beschrijving van maatregelen die genomen worden om de gegevens goed te beveiligen.

Alle mogelijke verwerkingen van persoonsgegevens te melden bij het College bescherming persoonsgegevens is ondoenlijk. Gelukkig hoeven gegevens die vallen onder het zogenaamde vrijstellingsbesluit niet gemeld te worden. Onder dat besluit valt bijvoorbeeld de personeelsadministratie, evenals de salarisadministratie, hoewel er zoals altijd uitzonderingen zijn  waardoor de verwerking van bepaalde gegevens in de personeelsadministratie toch moet worden gemeld.

Wilt u hier meer over weten, of heeft u andere vragen rondom privacy, neemt u dan contact met ons op.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.