E-HRM: implementeren kun je leren

Mitopics heeft inmiddels ruime ervaring met E-HRM. Een niet te onderschatten factor bij de implementatie van E-HRM is dat procesverbetering vaak gepaard gaat met verandering. Door dit niet tijdig te onderkennen, kan de implementatie verzanden.

Om een positieve business case voor E-HRM te kunnen realiseren speelt procesoptimalisatie een belangrijke rol. Hiermee zijn zowel kwalitatieve als kwantitatieve voordelen te behalen.

Er zijn verschillende soorten procesoptimalisaties te realiseren. Enerzijds heb je -zoals bij alle implementaties van standaardpakketten- de mogelijkheid om bepaalde, vaak historische gegroeide, niet-efficiënte dubbele controles weg te nemen om weer ‘lean-and-mean’ een nieuwe start te maken. Maar daarnaast biedt E-HRM specifiek mogelijkheden om efficiëntiewinst te behalen door de voor het proces noodzakelijke registraties bij de bron te laten invoeren via Employee Self Service (ESS) en Manager Self Service (MSS). Hierdoor wordt registratielast op de HR-afdeling lager en kan deze door slim organiseren bij de ‘registreerders’ laag uitvallen zodat over het geheel bekeken een positief resultaat behaald wordt.

Naast de kwantitatieve voordelen kan je als organisatie ook kwalitatieve voordelen behalen. Een voorbeeld is de rolverschuiving van de HR-adviseur van een grotendeels ondersteunende of controlerende functie naar die van een daadwerkelijke adviseur. Door de vrijgekomen tijd kan meer aandacht worden besteed aan de kwaliteit van de inhoudelijke adviezen. Beide voorbeelden maken duidelijk dat E-HRM een grote impact kan hebben op de bestaande organisatie. Een voordeel is nu dat mede door de voorgaande implementaties de principiële veranderingen op voorhand bekend zijn. Hierdoor kan vanaf het eerste begin van een E-HRM traject, dus ruim voor de selectie en start van een implementatie van een nieuw systeem, met de veranderingen rekening gehouden worden.

Betrek bijvoorbeeld een representatieve groep van alle relevante actoren (medewerkers, managers, HR-adviseurs) al vanaf het eerste moment (vaak het opstellen van een business case) en maak de principiële veranderingen zichtbaar. Zorg er daarnaast voor dat je over een goed passend communicatieplan beschikt waarbij je onderscheid maakt naar de verschillende doelgroepen (want de veranderingen zijn per actor erg verschillend).

Zonder tijdige en voldoende aandacht voor de te verwachten veranderingen, zal de toch al lastige implementatie van een nieuw systeem, alleen maar lastiger worden.

Profiteer van onze implementatie-ervaring en neem contact met ons op.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.