Google veroordeeld wegens privacyschending

In Italië zijn enkele directeuren van Google veroordeeld wegens privacyschending. De reden hiervoor is een filmpje waarop enkele tieners een verstandelijk beperkte jongen pesten en slaan. Dit is een voorbeeld van privacyregels die vaker impact hebben dan veel van onze relaties zich realiseren.

Het betreffende filmpje was op een website van Google geplaatst, en de Italiaanse rechter vond dit voldoende om tot veroordeling over te gaan. Deze veroordeling gaat wat ver, aangezien Google volgens deze rechter blijkbaar vooraf al het materiaal zou moeten scannen dat op hun websites verschijnt. Logischer is dat een veroordeling pas plaatsvindt wanneer het bedrijf niet zou voldoen aan een verzoek tot verwijdering van de video, een zogenaamde ‘notice and take down procedure’.

Nu is Google wel vaker in het nieuws omtrent privacy en hoewel deze veroordeling op zijn minst dubieus is te noemen, toont dit het belang aan van het goed op orde hebben van je privacyhuishouding. We zien vaak bij onze klanten dat er nauwelijk is nagedacht over privacy – zowel intern als extern – terwijl het onderwerp steeds belangrijker wordt en handhaving van de privacyregels steeds meer op de voorgrond treedt. Het eerdergenoemde voorbeeld toont ook aan dat uitspraken van rechters onvoorspelbaar kunnen zijn, en het alleen al om deze reden beter voorkomen is dan genezen.

Mitopics geeft daarom regelmatig workshops op het gebied van privacy, waarbij de Wet bescherming persoonsgegevens en de rol van het College bescherming persoonsgegevens aan de orde komen, evenals de juiste uitvoering van o.a. beveiliging, risicoanalyse en incidentmelding. Aan de orde komen vragen als: aan welke wettelijke verplichtingen moet worden voldaan, en welke veranderingen moeten worden doorgevoerd op de werkvloer wil er voldaan worden aan deze privacyregels?

Wilt u meer informatie over deze workshops, of heeft u andere vragen rondom privacy, neemt u dan contact met ons op.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.