Wie wat bewaart geeft wat?

Niet weggooien of bewaren van spullen zorgt vaak voor verrassingen. Heb ik dat nog? Wie wat bewaart heeft wat, maar wat als gevoelige gegevens in het geheugen van een apparaat worden bewaard en voor iedereen leesbaar zijn? Altijd al stukken van uw concurrenten willen bekijken?

De techniek biedt veel mogelijkheden. Waar wij vroeger met een telefoon alleen konden bellen, is hij nu zelfs mobiel en kan er veel meer mee. Veel apparaten zijn geavanceerder geworden. De printer en het kopieerapparaat zijn in veel ondernemingen al vervangen door zogenaamde multifunctionals. Die apparaten scannen, kopiëren, printen en zijn allemaal te besturen vanaf je PC. Om deze apparaten al hun nieuwe taken te kunnen laten uitvoeren zijn veel van deze apparaten net kleine computers. Sinds een Officier van Justitie in 2004 zijn pc met gevoelige gegevens op straat zette wordt er vanuit diverse instanties in ieder geval nagedacht over de wijze waarop moet worden omgegaan met computers waar vertrouwelijke informatie op staat. De vraag is of dat inmiddels niet voor meer apparaten zou moeten gelden. Veel apparaten, waaronder multifunctionals werken met een geheugen dat gewoon uit te lezen is. Hoeveel bedrijfsinformatie of andere gevoelige informatie heeft dat geheugen niet opgeslagen? Ziekenhuizen die medische dossiers uitprinten, bedrijven die vertrouwelijke memo’s uitprinten voor een vergadering of assessmentbureaus die hele profielen van mensen hebben uitgeprint voor een individuele besprekingen. Wanneer deze gegevens niet op een adequate wijze worden verwijderd is het in beginsel vrij eenvoudig om deze gegevens uit te lezen op het moment dat bijvoorbeeld een printer of multifunctional bij het grofvuil wordt gezet of via een veiling de onderneming heeft verlaten.

Wij maken steeds meer gebruik van handige apparaten die steeds meer kunnen. Deze apparaten maken vaak gebruik van een geheugen dat beter is dan dat van ons. Het zou interessant zijn eens een klein veldonderzoekje te verrichten om te kijken wat er allemaal wordt weggegooid en wat er dan nog in het geheugen zit. Met andere woorden, hoe vertrouwelijk zijn die memo’s eigenlijk?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.