Overname Compiere: verdere ontwikkeling open source business model of stekker uit project?

Nadat vorige week bekend werd dat Consona Compiere, een van de bekendste open source ERP pakketten overnam, zijn er her en der verhalen opgedoken in blogs over wat er nu gaat gebeuren met dit open source product. De vraag is of deze overname een verdere ontwikkeling en professionalisering van een open source ERP project inhoudt, of dat het juist een stap verder is in de aftakeling van het ‘open source gehalte’ en de tanende populariteit van het softwarepakket.

Ondanks dat duidelijk door de overnemende partij is gesteld dat men vast blijft houden aan het open source houden van Compiere – wat overigens ook niet met alle code kan, gezien de licentievorm- wordt getwijfeld over het voortbestaan van de variant van (nu) Consona. Zo wordt er gerefereerd aan het lage aantal reacties (of lauwe reacties) binnen de ontwikkelcommunity, het laag geachte aantal klanten (135) en ervaringen uit het verleden met overnames door Consona van software pakketten. Bij het lage aantal klanten kan nog de vraag worden gesteld waar dit cijfer op is gebaseerd -wereldwijd, huidige projecten, alleen het aantal SLA’s, inclusief klanten van partners c.q. Value Addes Resellers (VAR’s)?

Met de overname van Compiere, een ERP leverancier voornamelijk gericht op productie- en handelsbedrijven in het MKB, is er natuurlijk de kans dat er meer tijd en geld wordt besteed aan de ontwikkeling van de software. Zoals dat al gebeurde bij bijvoorbeeld OpenOffice en MySQL door Sun/Oracle. Maar net als bij de overname van MySQL door Oracle (door aankoop van Sun) steken hier ook de bekende vragen van critici de kop op: blijft het wel in voldoende mate open source? Komt er niet (weer) een afsplitsing op? (een zogenaamde ‘fork’, zoals nu Adempiere). En wat belangrijk is voor de kwaliteit van het project: hoeveel mensen uit de community blijven er aan mee ontwikkelen?

Als een van de eerste ERP spelers in de markt die functionaliteit aanbiedt op basis van SaaS, is het achteraf wellicht logisch dat het nu overgenomen is. De vraag is of de nieuwe eigenaar in staat is om de technische voorsprong van dit pakket te behouden, ontwikkelaars en klanten weten aan te trekken, het business model beter te benutten via het partnerkanaal en second-level support of creatievere methoden, en wellicht om als eerste ERP speler in ‘the cloud’ ook een eerste stap te zetten in de richting van een prijsmodel volledig gebaseerd op betaling pro rato?

De tijd zal het leren. Wellicht dat dit een impuls kan zijn voor de adoptie van Adempiere. Concurrentie uit het open source vakgebied bij monde van de CEO van Openbravo stelt al dat deze overname het einde betekent van Compiere als open source product. Deze ontwikkeling vraagt wel de nodige extra aandacht bij de selectie van een (open source) ERP product: de continuïteit van het project is door de eerder genoemde aspecten als bijvoorbeeld community, gedrag van nieuwe eigenaar en wellicht een voor gebruikers nog onzekere roadmap nog raadselachtig.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.