Cliëntgegevens in de cloud: dienstverlener in de problemen?

Bij de overdracht van gegevens aan een Cloud Computing leverancier moet er op gelet worden dat die leverancier de gegevens op de juiste manier beveiligt. De schijnwerpers richten zich nu op dienstverleners die via Cloud Computing werken met gegevens van hun cliënten. Lopen zij het gevaar van aansprakelijkheid als er iets misgaat?

Wanneer dienstverleners (bijvoorbeeld juristen, adviseurs) gebruik maken van Cloud Computing, komen bedrijfsgegevens van hun klanten ook in de Cloud terecht. De vraag is, of zij daarmee kans lopen aansprakelijk te worden gesteld door de oorspronkelijke eigenaren van de gegevens of door hun eigen beroepsorganisaties. Deze vraag werd recentelijk actueel in de VS, in de staat North Carolina. De ‘North Carolina State Bar’ (de ‘orde van advocaten’ van die staat) publiceerde in april een ‘Proposed Opinion’ waarin staat dat, wanneer de advocaten gebruik maken van SaaS-diensten voor het opslaan en verwerken van cliëntgegevens, zij hun plicht om cliëntgegevens vertrouwelijk te behandelen en cliënteigendommen te beschermen, niet verzaken. Ze moeten echter wel kunnen bewijzen dat ze als ‘redelijk handelend’ dienstverlener hun Cloud-leverancier hebben geselecteerd.

De publicatie trok veel aandacht onder Amerikaanse juristen en de meer algemene vraag rijst dan ook: hoe kan een dienstverlener die gebruik maakt van Cloud-diensten voor het werken met cliëntgegevens, zich beschermen tegen claims van cliënten ingeval de leverancier gegevens verliest of beschadigt? Wat dat betreft biedt de ‘Proposed Opinion’ een handige checklist met zaken die een dienstverlener moet bekijken voordat hij cliëntgegevens in de handen van een Cloud-leverancier legt.

De checklist van de North Carolina State Bar weerspiegelt de checklist die Mitopics-consultant Alan Steele Nicholson heeft gepresenteerd in zijn hoofdstuk over de juridische valkuilen van Cloud Computing in het “eerste complete boek over Cloud Computing” in Nederland, dat vorig jaar verschenen is.

Wilt u meer weten over de juridische aspecten van cloud computing, of heeft u een specifieke vraag? Neemt u dan contact op met Alan Steele Nicholson.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.