Dirty tricks nog steeds succesvol

In onze praktijk zien we dat bekende en meer creatieve dirty tricks nog steeds gebruikt worden. Wees erop alert en ga er op de juiste manier mee om.

In trajecten zie we regelmatig veel handige of misschien ‘dirty tricks’ voorkomen, zoals:

  • Na intensieve onderhandelingen waarin beide partijen concessies hebben gedaan, grenzen zijn verkend en een compromis is bereikt, belt de andere partij op: “Sorry, het hoofdkantoor is het niet eens met het compromis, je moet nog wat aanpassen en 10% van de prijs halen, anders gaat het niet door.” In dit geval is het verstandig om niet te snel tegemoet te komen aan de eisen van de ander. Daar is de ander juist op uit. Vraag bijvoorbeeld om een gebaar terug.
  • Partijen breken onderhandeling in het beginstadium veel eerder af dan aan het eind. Rekken van onderhandelingen en steeds gedoseerd nieuwe eisen inbrengen, is een methode die wel eens toegepast wordt. Bedenk echter dat ook de andere partij veel tijd in de onderhandeling heeft gestoken, dus voet bij stuk houden kan dan zinvol zijn.

Voor de liefhebbers verwijzen we ook graag naar het recente boekje van George van Houtem, die al eerder voor ons een training heeft verzorgd. Hij schreef het boek ‘De dirty tricks van het onderhandelen’ om het inzicht in een aantal bekende en onbekende trucs te vergroten.

Voor meer info of ondersteuning bij lastige onderhandelingen, neem contact op met ons

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.