Testtools helpen bij succesvolle live-gang

Eén van de succesfactoren bij de invoer van een standaard systeem (zoals ERP, HRM, CRM, etcetera) is de regie binnen de eigen organisatie op het implementatietraject. Mitopics heeft een inventarisatie gemaakt van daarbij bruikbare testtools voor het geautomatiseerd ondersteunen van het testen van software.

De invoer van een standaard pakket is binnen een organisatie vaak een complex en langdurig traject, zeker bij Enterprise Resource Planning (ERP). Naast technologische veranderingen brengt een ERP-implementatie in de regel ook organisatiekundige veranderingen met zich mee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de wijze van artikelbeheer, veranderingen in de logistieke afhandeling of meer systeemondersteuning dus een andere werkwijze bij de order entry. Naast de operationele regie op de implementatie, is het testen van het door de leverancier opgeleverde systeem een activiteit die bij de eigen organisatie moet liggen, wil een implementatie succesvol zijn.

Om de vooraf vastgestelde bedrijfsdoelstellingen te bereiken, dienen de bedrijfskritieke processen op de juiste wijze te worden ondersteund. Het testen van bijvoorbeeld een bedrijfsklaar opgeleverd ERP-systeem, inclusief eventuele koppelingen en geautomatiseerde afhandeling met externe partners, moet aantonen dat het systeem geschikt is om in productie genomen te worden. Feitelijk kun je alleen live gaan indien er op voorhand maximale zekerheid is dat het totale systeem correct functioneert. Voor zover nog issues aanwezig zijn, zijn deze op voorhand onderkend en ingeschat als (tijdelijk) aanvaardbaar. Het verifiëren gebeurt conform het testplan (planning en soorten tests). Naast het gericht testen op performance, is het belangrijk om te testen op de beschikbaarheid van functionaliteit op basis van testcases en testscenario’s. Testcases richten zich op het testen van een specifieke functionaliteit, bijvoorbeeld een eenvoudige order entry. Meer uitgebreid en complex is het scenario-testen. Hierbij wordt een serie van teststappen uit een bedrijfsproces getest waarbij verschillende functionele aandachtsgebieden aan bod komen. Denk aan het doorlopen van een proces vanaf order entry tot aan outbound logistics met facturatie en kostprijsberekening.

Mitopics heeft een marktscan uitgevoerd waarbij testtools primair zijn bekeken op:

  • in staat requirements te koppelen aan testcases
  • bijhouden van de status van issues (open, in behandeling bij, hertesten, geaccepteerd, afgesloten) gerelateerd aan testcases
  • algemene functionaliteiten als: aanpassen workflow, labelling, prioritering, filtermogelijkheden en rapportages

De markt voor professionele testcase management tools is groot. Overigens valt op dat de onderzochte pakketten rich vaak specialiseren in óf issue tracking functionaliteit óf testscenario functionaliteit. Testtools die zowel issue tracking als testcase management ondersteunen vind je moeilijk op de markt, voor zover aanwezig is de integratie tussen deze twee functionele domeinen vaak nog beperkt. Opvallend is ook het grote aandeel open source pakketten onder de onderzochte tools.

Indien u op basis van dit artikel geïnteresseerd bent in de resultaten van de martkscan, of u meer informatie wilt over testen van IT-software of implementatiebegeleiding, dan kunt u contact met ons opnemen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.