Mijn naam is Barack. Of toch niet?

Op 25 juni verscheen in de Automatiseringgids het bericht dat het twitteraccount van Obama is gekraakt. Hierdoor hebben anderen uit zijn naam getwitterd. Twitter lijkt zo lek als een mandje…

De hacker is een Fransman die met een eenvoudige wachtwoordgenerator heeft ingebroken in het systeem van een Twittermedewerker waardoor hij achter de inloggegevens van onder andere de Amerikaanse president kon komen. Deze gegevens heeft de hacker gepubliceerd, evenals inloggegevens van een aantal andere celebrities.

De reden dat deze hacker zo eenvoudig bij twitteraccounts kon komen was een slechte beveiliging van Twitter, aldus de FTC (Federal Trade Commission). Twitter liet onder andere eenvoudig te raden wachtwoorden toe. Veilige wachtwoorden krijg je onder meer met een minimum aantal karakters. Bij Hotmail bijvoorbeeld, moet het wachtwoord minimaal uit 8 karakters bestaan. Een andere methode om wachtwoorden veiliger te maken is door eens per maand te eisen dat een nieuw wachtwoord wordt aangemaakt.

De FTC is de privacywaakhond van Amerika en eist nu van Twitter dat zij periodiek een audit laat uitvoeren naar het garanderen van de privacy van gevoelige gegevens van Twittergebruikers. De Fransman is na een onderzoek van 1,5 jaar gepakt en riskeert een gevangenisstraf van twee jaar.

Heeft u vragen over het beveiligen van persoonsgegevens in Nederland of andere privacyvragen neem dan contact op met ons.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.