Mitopics bezoekt HRM in de Zorg

Om bij te blijven bij de ontwikkelingen bij de klanten die Mitopics inschakelen voor begeleiding bij selectie en implementatie van e-HRM-systemen hebben wij een bezoek gebracht aan de beurs HRM in de Zorg, georganiseerd door CKC in Nijmegen. Thema van de centrale sprekers was:  hoe zorg je ervoor dat je je organisatie onder besparingsdruk klaarstoomt voor toekomst en dan met name met het oog op de komende instroom van de nieuwe generatie.

Dit vraagt nogal iets van leiderschap en cultuur. Dr. Aart Bontekoning gaf in zijn presentatie een leuke en pragmatische insteek door hierop te antwoorden dat hoe groot de verschillen tussen de generaties ook zijn, elke generatie haar eigen sterke en zwakke punten heeft. Door elkaars sterke punten te respecteren en te stimuleren en dan vervolgens met elkaar samen te werken om de zwakke punten te omzeilen genereer  je daadwerkelijk een ‘lerende organisatie’ waarbij iedereen (alle generaties) van iedereen kan leren, i.p.v. alleen top-down. Alleen hiermee kan je ervoor zorgen dat de organisatie in beweging blijft en je ‘jong potentieel’ niet verloren gaat aan ‘energievretende’ issues van eerdere generaties.

Hoewel deze beurs niet primair een ICT-insteek heeft, waren ook bekende namen uit de ICT-sector aanwezig: SAP (leverancier Phobos), Raet, ADP. Daarnaast ook wat specifiekere leveranciers zoals Connexys & Tangram (Werving & Selectie, Talentmanagement), Hunite (ESS/MSS-schiloplossing), Atrivision (e-Learning / Learning Management). Al met al een stevige bezetting en dat bleek ook uit de diverse sprekers uit de parallelsessies / workshops, het gros had een stevige ICT-component (maar dit kan ook mijn  beroepsdeformatie zijn). Het leuke was wel dat de leveranciers zelf niet aan het woord waren, maar hun klanten. Voorbeelden: de inzet van e-Learning systeem binnen het het ‘Leerhuis’ concept van een ziekenhuis, hoe implementeer je SAP HR in 8 maanden en wat moet je wel en niet doen als je ESS/MSS implementeert. Uiteraard alleen overwegend positieve sprekers, maar dat is logisch.

ICT en het thema van de centrale sprekers combinerend is het zowel nuttig als noodzakelijk voor organisaties om te blijven vernieuwen om zo een aantrekkelijke werkgever te blijven. Met de nieuwe generatie ‘screenagers’ in aantocht zal elke zorgorganisatie op niet al te lange termijn (volgens één van de sprekers is het al ‘twee over twaalf’ in plaats van ‘twee voor twaalf’) de afweging moeten maken of de huidige HRM-leverancier voldoende snel doorontwikkelt, of dat er georiënteerd moet gaan worden op alternatieve systemen waar ook de ‘screenagers’ mee willen werken.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.