Bezoek Microsoft Convergence 2010: nieuwsupdate

Vorige week hebben wij een bezoek gebracht aan het Microsoft evenement ‘Convergence 2010 Europe’. Op dit evenement, met voor de tweede keer een Europese editie, gaf Microsoft meer inzicht in de komende ontwikkelingen rondom haar zakelijke Dynamics software, zoals AX, NAV en CRM.

Twee thema´s kwamen uiteraard uitgebreid aan bod, `Het Nieuwe Werken´ en ´Cloud Computing´. Over het Nieuwe Werken werd niet veel nieuws onthuld. Over Cloud Computing werd bijna in alle sessies veel aandacht geschonken. Microsoft claimt meer betalende klanten te hebben dan Salesforce en er werd uitgebreid stilgestaan bij de achterliggende techniek qua datacenters die ze aan het opbouwen zijn. Wie eerder de verhalen over Google of Amazon heeft gezien, zag niet veel nieuws (veel zeecontainers in grote zalen). Het datacenter dat het meest in de buurt van Nederland ligt, is Ierland, en dat schijnt weer qua efficiency een ‘best practice’ te zijn.

Er was ook een primeur te melden, namelijk de Europese lancering van CRM Online, Microsoft Dynamics CRM in de Cloud. Dit systeem is nu te proberen en gaat vanaf 2011 volledig live. Actieprijs is € 31 per gebruiker per maand, waarbij je ook een offline client krijgt. Als deze prijs gehanteerd blijft, dan ligt deze een stuk lager dan die van de concurrent Salesforce.

Qua Dynamics AX werd vermeld dat AX door Gartner inmiddels als een ‘leader’ wordt gezien in de midmarket ERP markt, waar ze erg trots op zijn. Verder werd de roadmap voor AX voor komende jaren toegelicht. De volgende AX (AX 6) die in 2011 uitkomt zal gelukkig eindelijk eens wat verbeteringen brengen rondom financial management (dit was niet een sterk punt van de vorige AX-versie).  Hiermee hoopt Microsoft met name meer zaken te kunnen doen bij overheden waar een goed beheerde geldstroom essentieel is. Verder werd, als aangename verassing voor diverse aanwezigen, aangekondigd dat er een standaard connector komt om SAP aan te sluiten op AX. Veel grotere organisatie gebruiken namelijk SAP op ‘Corporate’ niveau, maar hebben kleinere divisies of vestigingen waar deze SAP versie een maatje te groot voor is. Juist voor die groep kan AX uitkomst bieden, en met deze connector wordt deze ‘2-tier’ of ‘Hub-and-Spoke’ IT-strategie van veel van deze bedrijven een stukje makkelijker.

In een sessie over de integratiemogelijkheden van AX met andere systemen werden enkele tips en trucs gegeven over verschillende wijze waarmee AX gekoppeld kan worden met andere systemen. Uiteraard werd lang stilgestaan bij webservices. Inmiddels heeft AX standaard 76 webservices beschikbaar, en werd verder uit de doeken gedaan hoe je webservice zelf kunt bouwen. Ook mindere kanten werden gelukkig niet onbelicht gelaten zoals de beperking van de verwerking van XML-bestanden tot 10 mb en het feit dat het nog niet standaard mogelijk is om te communiceren met beveiligde webservices van derden die via internet ter beschikking worden gesteld (hier werd gelukkig wel een workaround voor voorgesteld). Al met al is dit deel van AX gelukkig erg in ontwikkeling en ziet het er beloftevol uit.

Tot slot werd in een sessie waar Heleen van Offenbeek (Director Microsoft Business Solutions) het strijdplan van Microsoft toegelicht qua sectoren die ze nog willen veroveren met Dynamics. Voorts werd nog stilgestaan bij het kleine broertje van AX, te weten NAV. Ook deze applicatie zal doorontwikkeld worden. Men gaat men name insteken op handige online services die je rechtstreeks vanuit NAV kan gaan aanroepen, denk aan diensten zoals  ‘online payment services’, waarmee kleine organisaties op een eenvoudige wijze betalingen kunnen laten afhandelen zonder dat zij hiervoor zelf met behulp van dealers of derden oplossingen voor moeten verzinnen. En uiteraard krijgt NAV ook de polish mee van Windows 7, zoals ‘jumplists’ etc.

Voorzover ik heb begrepen van medebezoekers was het evenement een stuk beter dan de vorige editie. Zelf kon ik dat niet beoordelen, maar je kan in korte tijd veel informatie vergaren en er waren voldoende mogelijkheden om vragen te stellen en persoonlijk te spreken met medewerkers van Microsoft. Wat mij betreft dus voor herhaling vatbaar!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.