Apple is de afgelopen jaren zeer succesvol op de consumentenmarkt met meerdere producten. Deze producten worden langzaam geadopteerd door het bedrijfsleven maar van een echt succes in de zakelijke markt is nog geen sprake. OS X Lion kan hierin verandering brengen door zowel besturingssysteem te zijn als serverfunctionaliteit te bieden.
Al jarenlang wordt de kantoorwerkplek gedomineerd door Microsoft. Het besturingssysteem, tekstverwerker, spreadsheet en de e-mailomgeving worden veelal ingericht met Microsoft producten. 80% van de enterprise klanten werkt bijvoorbeeld met een versie van office (Bron: Forrester research). De spelers die op de consumentenmarkt erg populair zijn, zijn echter in de zakelijke markt nog nauwelijks aanwezig. In deze blog wordt geschetst hoe Apple op basis van consumerization in staat is om het monopolie van Microsoft op de zakelijke eindgebruikers markt aan te vallen.
In 2001 merkten Douglas Neal en John Taylor op dat er een consumerization trend gaande was in de IT sector (Bron: CSC). Hiermee bedoelden ze dat veel particulieren nieuwere, betere én goedkopere technologie thuis hadden staan dan in een gemiddelde werkomgeving werd aangeboden. Het resultaat hiervan was dat veel werknemers steeds meer eigen technologie meenamen naar de werkvloer.
Één fabrikant die hier handig op inspeelt is Apple. Apple is een zeer populair merk in de consumentenmarkt maar heeft minder invloed in de zakelijke markt (afgezien van specifieke sectoren zoals bijvoorbeeld de grafische sector). Vanaf 2007 kwam hier voorzichtig verandering in. Door de lancering van de iPhone werd Apple ineens interessant als partij voor zakelijke mobiele telefoons. Het gebruikersgemak van de iPhone was zo groot dat veel grote ondernemingen – juist vanwege consumerization – niet om Apple heen konden bij de selectie van nieuwe mobiele telefoons.
In juli 2008 deed Apple pas de eerste serieuze stap richting de zakelijke gebruikers: het ondersteunen van het Exchange protocol (Bron: ZDNet). Nadat ook ondersteuning werd geleverd voor het op afstand verwijderen van vertrouwelijke e-mails van gestolen of verloren telefoons, was de iPhone een serieuze concurrent geworden voor alle zakelijke smartphones. Nu werd duidelijk dat Apple zijn vizier had gericht op de zakelijke markt en stappen ondernam om een belangrijk deel van de zakelijke markt voor zich te winnen. Een volgende stap in het ondersteunen van zakelijke gebruikers werd genomen door de lancering van de iPad in 2010. Hierdoor was het mogelijk dat gebruikers tijdens vergaderingen makkelijk stukken konden lezen en opzoeken, en werd aantekeningen maken én terugvinden een stuk efficiënter. Vooral in bestuurlijk land trok de iPad veel aandacht; veel gemeenteraden vroegen zich af of alle bestuurders een iPad geven niet goedkoper was dan het printen van al die vergaderstukken (Bron: Frankwatching). Beide producten zijn een voorbeeld van het gemeengoed worden van mobiele consumententechnologie in de zakelijke markt.
Ondanks deze succesjes in de zakelijke markt, is het tot op heden niet zo dat Apple een stevige poot heeft in de zakelijke wereld op het gebied van kantoorautomatisering. Mogelijk komt hierin verandering door de lancering van OS X ‘Lion’ komende zomer. Apple heeft gratis aan OS X ‘Lion’ enkele belangrijke zakelijke (server)functionaliteiten gestopt zoals:
- User/group management
- Filesharing
- Mail, agenda’s, contacten server
- Back-ups maken (Time Machine)
(Bronnen: Downloadsquad, ArsTechnica)
Deze server features zijn niet genoeg om de groot-zakelijke markt over te halen om Apple servers neer te zetten. Deze ondernemingen vereisen namelijk meer mogelijkheden en functionaliteit. Maar voor mensen met een kleine(re) onderneming wordt Apple nu wel ineens een interessante partij aangezien de kosten van deze functionaliteit ver onder de kosten liggen van dezelfde functionaliteit in een Windows server omgeving. Tel hier het succes van de iPhone en iPad bij op in de zakelijke markt en we hebben misschien wel een serieuze concurrent voor Microsoft te pakken op de zakelijke markt.
5 reacties
Mooie blog marc!
Leuke blog.
Je maakt een paar leuke punten waarom Apple mogelijk aantrekkelijker wordt voor de kleinere ondernemingen. User management en mail/agenda servers zijn daar belangrijke punten.
Je gaat er echter aan voorbij dat er voor de gebruikers ook belangrijke zaken moeten zijn geregeld. Mensen willen/moeten alle binnenkomende berichten kunnen lezen, dus ook dat Word document dat ze doorgestuurd krijgen. Op het moment dat er samengewerkt moet worden met externe partijen, is die ondersteuning nog belangrijker.
Zolang die ondersteuning nog niet automatisch (het is tenslotte Apple) is geregeld, heeft het gebruik van een Mac op de werkvloer nog te veel nadelen naar mijn mening.
Verder zie ik nog niet veel (kleine of grote) ondernemingen overstappen naar een Apple serverpark, vanwege het ontbreken van de kennis om dit in te richten en te onderhouden. Hoe veel applicatiebeheerders zijn er die al ervaring hebben met Apple machines, laat staan Apple servers? De enige die het gebruik van een volledige Apple omgeving kunnen overwegen zijn startups, die zelf hun infrastructuur en kennis opbouwen.
Bedankt voor je reactie Jeroen. De ondersteuning voor word (en overige MS office) documenten bestaat al een lange tijd en je hebt als gebruiker grofweg drie keuzes daarvoor:
1. MS office for Macs (de microsoft oplossing dus)
2. iWorks (de Apple oplossing dus)
3. OpenOffice (de opensource oplossing)
En ik ben het met je eens dat weinig organisaties een apple serverpark gaan draaien aangezien die kennis nauwelijks voorhanden is in de markt. Mijn laatste alinea was dan ook meer gericht op kleine bedrijfjes van maximaal 10 fte.
Deze bedrijfjes hebben ook mail/server functionaliteit nodig wat nog steeds erg duur is in een windows server omgeving. Als je dit kan oplossen door een aantal macs te kopen die gratis deze functionaliteit ondersteunen dan is dat direct een interessante optie.
Aangezien het Nederlandse bedrijfsleven voor 91,6 procent bestaat (bron: CBS statline: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80232NED&D1=0-14&D2=0&D3=l&VW=T) uit bedrijven van 10 of minder fte is deze markt veel groter en interessanter om in te stappen dan de grotere ondernemingen die complete serverparken nodig hebben.
Hey Mark,
Is Apple al zover dat je als vooruitstrevende zakelijke dienstverlener al je Windows machines en Exchange e.d. kan vervangen door Apple laptops en als backend een Apple server of een Linux Zimbra server? Heb je hier voorbeelden van misschien?
p.s. de functionaliteiten die je noemt die Lion introduceert zijn er nu ook al in de normale Mac OSX server versie
Hi Anoniempje,
Afhankelijk van je bedrijfsprocessen, functionele eisen en op welke wijze je je technische infrastructuur toekomstbestendig wilt laten zijn, kun je deze vraag positief of negatief beantwoorden. Met andere woorden: “it depends…” 🙂
Cases m.b.t. implementatie van bijv. Zimbra vind je met Google (bijv O3spaces maar ook andere clubs).