Inzicht in oorzaken van adoptie en succes van e-HRM: praktische handvatten voor implementaties

Veel organisaties hebben hoopvolle verwachtingen van e-HRM en het succes er van. In de praktijk blijkt het behalen van de gestelde doelen vaak niet altijd even makkelijk of zelfs niet haalbaar. Hoe krijg je grip op de oorzaken van adoptie en succes van e-HRM?

Uitgebreid onderzoek naar 40 jaar wetenschappelijke literatuur en praktijkervaringen hebben geresulteerd in een overzicht van relaties tussen factoren en consequenties,  volledig gebaseerd op empirisch onderzoek.

De resultaten van dit onderzoek hebben we praktisch toepasbaar gemaakt middels een tool. Na het invullen van een uitgebreide vragenlijst, wordt op basis van de gegeven antwoorden inzichtelijk gemaakt welke doelen kunnen worden behaald met e-HRM, welke factoren hier aan bijdragen en hoe u de adoptie en het succes van e-HRM kunt beïnvloeden.

Het gebruik van e-HRM als HR-informatiesysteem is in de afgelopen jaren steeds meer gegroeid dankzij de opkomst van internettechnologieën en de positieve verwachtingen van organisaties over de resultaten van e-HRM. Enkele voordelen die vaak worden genoemd zijn kostenbesparingen, verbeterde HR-dienstverlening en de heroriëntatie van personeelsmanagement naar een meer strategische rol. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat veel organisaties moeite hebben om deze geclaimde voordelen te behalen, maar ook om deze te benoemen. Om het nog gecompliceerder te maken, spreken sommige wetenschappelijke publicaties elkaar tegen over de succesfactoren van e-HRM. In de praktijk blijkt dat organisaties zich weinig bewust zijn over de succesfactoren van e-HRM.

In een uitgevoerd onderzoek is gekeken naar alle wetenschappelijke artikelen over e-HRM uit de afgelopen decennia. Daarbij is gelet op welke oorzaken (factors)  tot adoptie en welke oorzaken tot welke gevolgen (consequences) hebben geleid. Hieruit is een model ontwikkeld dat organisaties helpt om te bepalen in hoeverre e-HRM succesvol kan worden geïmplementeerd in hun organisatie en op welke onderdelen zij maatregelen moeten maken. De resultaten uit dit onderzoek zijn vervolgens in de praktijk geverifieerd bij organisaties die e-HRM hebben ingevoerd, leveranciers van e-HRM en een expertpanel op het gebied van e-HRM.

Op basis van deze onderzoeksresultaten is een praktische tool gebouwd die organisaties helpt om inzichtelijk te maken welke doelen met e-HRM kunnen worden behaald, welke factoren bijdragen aan deze doelen en inzichtelijk te maken op welke aandachtsgebieden maatregelen moeten worden genomen om de adoptie en het succes van e-HRM te vergroten.

De tool is vormgegeven middels een spreadsheet en kent globaal gesproken twee stappen: het invullen van een uitgebreide vragenlijst en het tonen van de resultaten met scores en aandachtspunten. In de spreadsheet staat in het eerste tabblad “uitleg tool” een uitgebreide handleiding hoe u de tool kunt gebruiken en hoe u de resultaten kan interpreteren.

U kunt hier de tool downloaden.

Heeft u naar aanleiding van de tool vragen over de resultaten, de begrippen, de interpretatie van de scores of anderszins? Of wilt u vrijblijvend een gesprek over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.