De tragiek van de mobiele operators: geen extra geld voor internet. Een ongezonde zaak?

Na een eerdere blog over het wel en wee van deep packet inspection (DPI) toch weer een blogje over de kwetsbaarheid van de overgebleven mobiele operators in ons land. De ontwikkeling van Android heeft  een steeds zwaarder accent gelegd op innovatief internetgebruik. Mogelijkheden voor innovatieve start-ups!

Een goed idee om de operators weer eens in beweging te krijgen op een nieuw marktsegment. Dit zou een alternatief kunnen vormen voor de poging om van de gebruikers extra geld te laten betalen voor het toenemend gebruik van het mobiele internet. Er waren immers grote bedragen neergeteld voor de nauwelijks benutte UMTS-vergunningen.  De gebruikers moesten natuurlijk niet zo maar zonder toestemming van de operator spraakdiensten over internet gaan gebruiken!  In ieder geval niet de diensten die niet door de operators zelf worden aangeboden. Gebruikers moeten de dure spraak- en SMS-diensten blijven gebruiken of anders de rekening gepresenteerd krijgen van de gederfde winst. Gelukkig kunnen de operators als KPN en Vodafone via DPI goed zien welke gebruikers veel gebruik maken van internet dus kunnen de abonnees hierop persoonlijk worden aangesproken.

Hierover heeft de overheid een ander zienswijze: Minister Verhagen twitterde:  “Nu spreken hoe wij het internet vrij en open kunnen houden”. Eurocommissaris Neelie Kroes vindt  het ook een slecht idee: Het is een belemmering van haar paradepaardje netneutraliteit zoals zij twitterde: “we don’t like VoIP blocking”. Zij zet grote vraagtekens bij de transparantie en privacyvriendelijkheid van de acties van de mobiele operators. Discriminatie tussen gebruikers was het minste waar de operator voor willen gaan; zware gebruiker: meer betalen, niks vrije internettoegang, we houden u in de gaten! Op aandringen van de Europese commissie en ons eigen parlement is nu ook de OPTA schoorvoetend met een onderzoek naar de vermeende inbreuken op de privacy van de gebruikers en verstoring van de gewenste netneutraliteit begonnen. Welk resultaat hier ook uit komt, minister Verhagen belooft in de wet de netneutraliteit te beschermen.

En er leek in het verleden zo’n gouden toekomst te bestaan voor de operators in  de mobiele markt: SMS bleek  de kip met de gouden eieren.  Doordat aan de in eerste instantie kosteloze dienst – welke idioot gaat er op die kleine toetsjes met eerst alleen cijfer- en lettertoetsen nu 144 tekentjes versturen – ineens een tarief werd verbonden stroomde het geld binnen: nul investering in een loze ruimte, verwaarloosbaar gebruik van de infrastructuur, gigantische opbrengst!

Ook de andere melkkoe van de mobiele operators staat onder druk: roaming ofwel bellen in het buitenland met prachtige tarieven voor de operators. Blijkbaar wordt het sprookje van hoge administratieve lasten en ingewikkelde overdrachten van diensten niet meer geloofd door Neelie Kroes: per 2015 dienen de tarieven voor de vakantieganger in het buitenland gelijk te zijn aan het binnenlands tarief. Overigens zal dat ook voor het datagebruik moeten gelden.

Dan is er ook nog het gerucht dat mobiel bellen kankerverwekkend kan zijn. Zeker is dat niet, maar dat soort mededelingen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) waarbij mobiel bellen in een gelijke carcinogene categorie wordt geplaatst met uitlaatgassen en chloroform zijn niet gezond voor de sector…

Hoe moet het nu verder? Bij T-Mobile schijnen er op korte termijn 1800 man uit te moeten maar daar wordt dan ook (nog) niet gediscrimineerd op internetgebruik. Nu dat ook voor de overige twee operators niet meer mogelijk lijkt te zijn,  is het misschien een idee om de vroegere belofte van vernieuwende diensten te gaan inlossen. Stel de infrastructuur open voor start-ups met innovatieve toepassingen en ga die samen  lucratief  exploiteren. Laat de gebruiker betalen met hun telefoon voor nieuwe en vooral gezonde diensten…

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.