IT in het kwadraat | kansen voor brancheorganisaties

Een vereniging/brancheorganisatie heeft bij uitstek een goede positie om leden te ondersteunen bij hun IT-gebruik en daarmee de positie van de branche of beroepsgroep als geheel te versterken. In een recent artikel sommen Arne Smedema en Onno Wasser een 9-tal van projecten op waarmee een vereniging middels IT kan bijdragen aan de IT-inzet van leden.

Het dilemma voor veel bestuurders van brancheorganisaties en verenigingen is echter evident: genoeg ideeën, alleen zijn de middelen vaak beperkt. Elke branche kent wel een aantal leden dat als ‘koplopers’ kan worden bestempeld. Deze koplopers staan vooraan om verenigingen te vertellen wat ze verwachten, maar op het totale ledenbestand zijn zij qua kritische massa in de regel klein. Een vereniging zal zich vaak geroepen voelen om te focussen op projecten gericht op de ‘mainstream’ leden (het peloton), wat ten koste gaat van het innovatiegehalte.

In een recent artikel in het blad Verenigingsmanagement (September 2011, nummer 20) geef ik samen met collega Onno Wasser, aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden, 9 concrete mogelijkheden aan waarmee een vereniging haar leden kan ondersteunen bij de inzet van IT. De volgende voorbeelden passeren de revue in het artikel:

  • Online IT-scan
  • IT-kennisbank
  • E-Learning
  • Cursuspakket
  • Softwarevergelijker
  • Inkoopportal
  • SaaS-platform
  • Ketendigitalisering
  • Marktplaats

Oftewel kansen te over! Gelukkig wordt ook de technologie steeds meer betaalbaar en zijn er ook veel collega’s waar u bij te rade kunt gaan om de haalbaarheid van projecten te vergroten. Onze tip: zorg er als bestuurder voor dat er in deze tijden van besparingen, toch op zijn minst één creatief en innovatief project wordt opgepakt.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.