Zware eisen in ICT-aanbestedingen eisen een objectieve rechtvaardiging

Bij Europese aanbestedingen van ICT-projecten heeft de aanbestedende organisatie, en in het bijzonder de afdeling ICT, dikwijls specifieke voorkeuren voor bepaalde oplossingen.  Een recente uitspraak van de rechtbank Den Bosch bevestigt het belang van de concrete onderbouwing van uw eisen bij Europees aanbesteden van ICT (van 18 oktober 2011, LJN: BT8712).

In deze zaak stelde de aanbestedende dienst als eis dat de benodigde multifunctionals een scansnelheid van 150 pagina’s per minuut konden halen. Al tijdens de procedure heeft een leverancier verzocht deze eis bij te stellen, omdat hieraan slechts één leverancier kon voldoen. De aanbestedende dienst heeft geweigerd aan dit verzoek te voldoen, omdat kort gezegd deze snelheid noodzakelijk en wenselijk is voor de bedrijfsvoering. Nadat gebleken was dat er inderdaad maar één leverancier een offerte had ingediend, is de leverancier die eerder verzocht had de eis bij te stellen, naar de rechter gestapt, met het argument dat er voor de eis van de scansnelheid geen objectieve rechtvaardiging bestond en dat hierdoor de mededinging beperkt wordt. De rechter heeft de betreffende leverancier in het gelijk gesteld, omdat de tijdwinst bij het scannen van een dossier van 50 pagina’s slechts 20 seconden was. Een dergelijke zware mededingingsbeperkende eis met betrekking tot de scansnelheid vond de rechter in dit geval daarom te zwaar.

Uit deze zaak blijkt temeer dat je bij het opstellen van eisen en wensen heel goed moet kunnen uitleggen waarom deze voor jouw organisatie zo belangrijk zijn. Wilt u meer weten over onze ICT-inkoop en aanbestedingsdiensten, neemt u dan contact op met Richard Heijne den Bak of 06-51190472.

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.