Een overwinning voor de vrijheid van ondernemerschap

In navolging van de uitspraak inzake SABAM vs. Scarlet (november 2011), heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld dat ook gebruikers van diensten van hostingdienstverleners niet onderworpen mogen worden aan een algemene toezichtverplichting om auteursrechten te beschermen.

In deze zaak ging het om Netlog, een Belgische sociale netwerksite en populair in heel Europa, die werd aangeklaagd door SABAM (de Belgische BUMA STEMRA). Via Netlog was het mogelijk om onder andere muziek en filmpjes op het eigen profiel bij de netwerksite te zetten. Hierdoor werd volgens SABAM inbreuk gemaakt op het auteursrecht van haar klanten. SABAM wilde dat Netlog er op toe zou zien dat dit niet meer via haar kon gebeuren.

Het Hof ging hier niet in mee en oordeelde dat de bescherming van het auteursrecht van SABAM wel in verhouding diende te staan met de bescherming van de vrijheid van ondernemerschap van Netlog en het recht op bescherming van persoonsgegevens en vrije informatie-uitwisseling door eindgebruikers anderzijds. Daarmee wordt de uitzonderingspositie voor toegangsproviders, onverkort gehandhaafd voor hostingproviders.

Deze uitspraak bevestigt het vermoeden dat een algehele toezichtverplichting van Cloud-leveranciers om auteursrecht te beschermen een te vergaande maatregel is. Een overwinning voor de vrijheid van ondernemerschap!

Wilt u meer informatie over deze uitspraak, kijk dan op www.mitopics.nl of mail met Myrthe Herwig.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.