Contractmanagement in Nederland – de stand van zaken

Periodiek onderzoekt Mitopics de professionaliteit waarmee Nederlandse organisaties Contractmanagement inrichten en uitvoeren. De update is in samenwerking met NEVI opgezet en uitgevoerd.

Strengere regelgeving en toezicht hierop als ook de maatschappelijke verantwoording, uitbesteden van (delen) van bedrijfsprocessen en kostendruk bepalen mede dat organisaties grip willen hebben op hun externe verplichtingen die zij zijn aangegaan door contracten. Versterkt door de behoefte als flexibiliseren van kosten en middelen, concentreren op kerncompetenties worden naast secundaire activiteiten (schoonmaak, catering, werkplekbeheer et cetera) steeds meer delen van primaire bedrijfsprocessen op basis van contracten – geheel of gedeeltelijk – uitbesteed naar leveranciers. Succesvol contractmanagement kan hierdoor heden te dage worden beschouwd als één van de kritische succesfactoren binnen organisaties voor het realiseren van haar eigen strategie en realisatie van de doelstellingen als vastgelegd in contracten. Dit belang wordt zowel binnen de profit als publieke sector ondertussen onderkend. Contractmanagement maakt het mogelijk om risico’s en kosten daadwerkelijk te implementeren en te realiseren en tevens beter beheersbaar te maken mede door de prestaties van leveranciers te managen en – verbeteren. Onderhavig onderzoek inventariseert in hoeverre bedrijven Contractmanagement gestructureerd opzetten en daaruit concrete baten weten te realiseren dan wel risico’s weten te minimaliseren.

De resultaten van het onderzoek kunt u hier vinden.

Voor meer informatie over contractmanagement kunt u contact opnemen met Lesley Broos.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.