Interview Arne Smedema in IT-logistiek

Vernieuwing van ERP systemen betekent goed kijken naar eisen en wensen en duidelijke afspraken maken met toekomstige leveranciers.  Bij de doorlichting van bedrijven komen echter, mede door nieuwe mogelijkheden van IT,  vaak ook diverse organisatieverbeteringen naar boven. Ondersteuning van planning is een mooi voorbeeld waarbij het ambitieniveau dient te worden afgewogen tegen kosten en  administratielast.

Vernieuwing van ERP systemen betekent goed kijken naar eisen en wensen en duidelijke afspraken maken met toekomstige leveranciers.  Bij de doorlichting van bedrijven komen echter, mede door nieuwe mogelijkheden van IT,  vaak ook diverse organisatieverbeteringen naar boven. Ondersteuning van planning is een mooi voorbeeld waarbij het ambitieniveau dient te worden afgewogen tegen kosten en  administratielast.

In het artikel ‘IT bij planning biedt inzicht en drukt faalkosten’ geeft Arne Smedema van Mitopics aan dat planning en ondersteuning daarvan op diverse ambitieniveaus mogelijk is. Het is daarbij van belang onderscheid te maken tussen strategische planning (bv. op jaarbasis), tactische planning (bv. het hoofd productieplan over enkele maanden) en de operationele detailplanning (bv. volgorde bepaling van werkzaamheden en daadwerkelijke vrijgave aan productie). Op alle drie niveaus is IT- ondersteuning mogelijk. Echter, hoe gedetailleerder je wilt plannen en hoe meer advies je wilt krijgen van je systeem, hoe meer kosten en administratielast het met zich mee zal brengen. Juist op deze niveaus is het van belang om inzicht te krijgen in welke verbeteringen in de logistiek (doorlooptijd, wachttijd etc) en besparingen (bv. in FTE en faalkosten) je hier nu daadwerkelijk mee behaalt.

Voor meer informatie over selectie en implementatie van ERP kunt u contact opnemen met Arne Smedema.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.