Verdubbeling van het gebruik van BYOD al vóór 2014

Het aantal van mobiele consumentenapparaten (laptops, tablets en telefoons, m.a.w. devices) die professionals naar hun werk brengen zal naar verwachting verdubbelen tussen nu en het jaar 2014. Dat betekent dat bedrijven die tot nu toe onverschillig waren om een officiële “bring your own device” (BYOD) programma te introduceren en / of niet nagedacht hebben over inrichting van het beveiligingsbeleid rond BYOD, deze zo spoedig mogelijk nodig zullen hebben en hier binnen hun onderneming aandacht aan zullen moeten besteden.

Deze groeiprojectie is afkomstig uit een nieuw rapport van het Engels onderzoeksbureau Juniper Research. Het bedrijf verwacht dat het aantal werknemers dat dit soort devices naar hun werk brengt zal groeien van 150 miljoen vandaag tot 350 miljoen in minder dan twee jaar.

Uit het rapport blijkt ook duidelijk dat BYOD een nieuw technologiemodel betreft dat hier is om te blijven. Naast aanvaarding door particuliere ondernemingen, ziet Juniper ook in de publieke sector zoals overheidsinstanties BYOD-adoptie. Het bedrijf merkt echter op dat overheidsinstellingen waarschijnlijk ‘late adopters’ zullen zijn. Zij zullen voorzichtiger te werk gaan en nog even wachten met de grootschalige introductie van BYOD, en deze niet omarmen vóór het voltooien van een reeks proefprojecten en test-implementaties. Na dit onderzoek is volgens Juniper echter de verwachting dat in korte tijd waarschijnlijk spoedige organisatie-brede introducties zullen volgen.

Het rapport signaleert dat veel bedrijven geen sancties opleggen bij het gebruik van BYOD, niet investeren in het ondersteunen van het gebruik hiervan, geen adequate beveiligingsmaatregelen hebben getroffen en geen (privacy)beleid hebben om bedrijfsgegevens op deze persoonlijke devices te beschermen. De meerderheid van de onderzochte BYOD’s was niet voorzien van enige vorm van beveiligingssoftware waardoor toegang tot de meest gevoelige bedrijfsgegevens maar ook die van diens relaties en klanten, voor een ieder die over het device kon beschikken vrij eenvoudig verkregen kon worden.

Nitin Bhas, die het rapport opstelde, merkt onder meer op dat veiligheidsissues rond het BYOD-concept zullen blijven groeien en dat bedrijven zich niet kunnen permitteren om deze te negeren. Hij geeft een duidelijk signaal af:

Nu BYOD  uitgegroeid is tot een ‘onvermijdelijke’ trend voor de ondernemingen, moeten bedrijven zich haasten om nieuwe BYOD IT-beleid voor eindgebruikers te introduceren en in ieder geval de belangrijkste veiligheidsissues aan te pakken. Nieuw BYOD-beheerbeleid en de veiligheidsmaatregelen moeten snel worden getroffen.

Naast de genoemde beveiligingsproblemen rond BYOD en de verwachte totale groei van het BYOD-model, maakt dit Juniper onderzoek ook duidelijk dat het te verwachten is dat West-Europa de geopolitieke regio wordt die BYOD het meest omarmt aangezien hier ook het grootste aantal consumentenapparaten op de werkplek wordt gebruikt.

In onze laatste nieuwsbrief hebben we ook aandacht besteed aan deze problematiek en overwegen om binnenkort een (kosteloos) eindemiddagseminar hierover te organiseren. Als u hierin interesse heeft, laat u het ons dan even weten?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.