Dropbox in het bedrijf: nog even geduld a.u.b.

Veel klanten vragen ons of er van hetgeen Dropbox aanbiedt ook een meer zakelijk geschikte variant beschikbaar is. Het antwoord daarop is kortweg; ja, maar heb nog even geduld als dat mogelijk is. Hieronder een overzicht van interessante spelers op de markt voor online / cloud storage oplossingen. 

Bezint eer ge begint

Bedrijven waar de roep om ‘dropbox-achtige’ tooling aanwezig is, adviseren wij altijd om eerst goed te kijken wat de redenen zijn voor de inzet ervan en welke data je van plan bent om ernaartoe te verplaatsen. Is het bedoeld om bestanden de delen? Is het bedoeld om data op verschillende devices beschikbaar te hebben? Hoe gestructureerd is de data of hoe gestructureerd wil je de data opslaan? Wat voor soort informatie bevatten de bestanden?

 Onbedoelde neveneffecten

Doordat goede cloudoplossingen per definitie eenvoudig in te zetten zijn, is dit tegelijkertijd een valkuil voor onbedoelde neveneffecten. Het introduceren van een dergelijke tool kan namelijk in veel gevallen betekenen dat je als IT-manager onbedoeld bent begonnen met een Bring Your Own Device (BYOD)-strategie doordat bedrijfsinformatie per direct eenvoudig op een veelheid van verschillende devices beschikbaar gemaakt kan worden: niet-werk laptops, iPhones, tablets etc etc. Daarnaast zijn beheerpartijen vaak terughoudend om tooling die door klanten wordt aangedragen volwaardig te  beheren.

 Juridische materie

Veel clouddiensten maken daarnaast gebruik van opslagruimte buiten de EU, vaak in Amerika. Hierover is recent al veel in het nieuws geweest zie ook onze blog omdat je je mogelijk gaat begeven op een juridisch domein waar internationale regelgeving nog ontbreekt (denk aan zaken zoals export van data, verschillen in privacynormen tussen de EU en de VS en de impact van Amerikaanse wetgeving zoals de Patriot Act). Duidelijk is dat je als risicomijdend bedrijf  beter je data binnen de EU kan houden dan er buiten.

 Marktontwikkelingen

We hebben de afgelopen tijd gezien dat met name de online storage tooling gericht op consumenten erg goed is aangeslagen. Vooral Dropbox is een soort van standaard geworden. Tegelijkertijd zijn er veel concurrenten opgestaan en zijn aanpalende marktgebieden alternatieven aan het bieden. Bijvoorbeeld vanuit de collaboration markt, de markt van losse synchronisatiesoftware en de NAS-markt. Daarnaast beginnen nu ook betere, puur op zakelijk gebruik gerichte oplossingen van de grond te komen. Ook voor het in Nederland belangrijke resellerkanaal beginnen verdienmogelijkheden te ontstaan.

Hieronder een kort overzicht (niet uitputtend) van enkele interessante spelers die zich bewegen rond de markt voor moderne storage oplossingen:

Online storage, sharing en sycing

Dropbox

Egynte

Wuala

Nomadesk

SugarSync

Skydrive

GoogleDrive

Collaboration with storage included

Box

MS Office365

Synchronisatietools (om lokale clients te synchroniseren met externe servers)

Syncplicity

Allwaysync

NAS/SAN-oplossingen en eigen server oplossingen voor storage, sharing en syncing

Oxygencloud

Synology

QNAP eventueel in combinatie met TappIn

Sparkleshare

RES Hyperdrive

Verwachtingen voor de zakelijke markt

Met de toetreding van RES Hyperdrive, de snelle ontwikkeling van oplossingen zoals OxygenCloud, de zakelijke variant van Wuala en de Open Source oplossingen (Sparkleshare, Owncloud) beginnen er ook voor niet-koploperbedrijven goede standaardoplossingen aan te komen voor ‘dropbox-achtige’ tooling.

Wil je zelf niet al te veel last hebben van kinderziektes, heb dan dus nog even geduld; wij verwachten dat vanaf eind dit jaar deze markt voor zakelijke oplossingen zich dusdanig heeft ontwikkeld dat er voor bedrijven wat te kiezen valt zonder al te veel risico’s te nemen.

Wilt u meer informatie naar aanleiding van dit bericht, dan kan u contact met ons opnemen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.