Is uw website al cookiewet-proof?

De OPTA heeft gewaarschuwd de nieuwe ‘cookiewet’ direct te gaan handhaven. Deze nieuwe wet vereist dat op websites expliciet toestemming wordt gevraagd voor het plaatsen van cookies. In dit artikel een aantal suggesties om op een praktische manier aan deze cookieregelgeving te kunnen voldoen.

Was het tot voor kort nog afdoende om de bezoekers van uw website te informeren over het plaatsen van cookies en hen daarbij een weigeringsmogelijkheid (de zogenoemde ‘opt-out’ ) te bieden, met de invoering van de nieuwe ‘cookiewet’ geldt er een nieuw regime: De aanbieder (dat is de uitgever / content eigenaar van de website) zal expliciet toestemming moeten vragen aan de gebruiker voor het plaatsen van cookies, de zogenoemde ‘opt-in’ vereiste.

De wet is wat betreft deze nieuwe cookieregeling onmiddellijk in werking getreden en de OPTA heeft gewaarschuwd ook meteen te gaan handhaven en niet pas met ingang van 1 januari 2013. De vraag is hoe reëel deze stoere opmerking van de OPTA is, want wie een beetje rondsurft in onze websitewereld ziet dat de meeste websites nog lang niet cookieproof zijn als het gaat om het voldoen aan deze nieuwe regelgeving. Dat is ook niet verwonderlijk, want aanpassing van de website aan dit vereiste heeft nogal impact op de gebruikerservaring.

Ook de Rijksoverheid zelf is nog niet zover. Waar zij voorheen op haar eigen website meldde dat zij bezig was met het ‘verbeteren’ van de kwaliteit van de website in het kader van het gebruik van cookies, daar meld ze nu dat de cookies zijn uitgeschakeld omdat deze melding op zich niet voldoende was. De Rijksoverheid onderzoekt zelf nog op welke wijze zij tot ‘structurele ‘oplossingen kan komen voor het gebruik van cookies.

Is dat nu een argument om maar af te wachten totdat de OPTA aan de bel trekt? Dat kan, maar of dat verstandig is, is een tweede. De zogenoemde ’Artikel 29 werkgroep’ (het onafhankelijk advies- en overlegorgaan van de Europese privacy toezichthouders) heeft een aantal suggesties gedaan om op een praktische manier aan de cookieregelgeving te kunnen voldoen:

  •  Bouw een website om van opt-out naar opt-in;
  •   Ga uit van een centrale website die de basis vormt voor het eenmaal geven van toestemming voor het plaatsen van een tracking-cookie;
  •   Vraag toestemming aan de gebruiker op één van de volgende manieren:o Via een informatiebalk bovenaan de pagina met daarin opgenomen de hyperlink naar meer informatie;
    o Via een splash-page bij het eerste bezoek van de gebruiker aan de website;
    o De gebruiker via een klik de elementen op de website die cookies gebruiken, laten activeren.

Speciale aandacht verdient het als uw website ook verbonden is met een advertentienetwerk. In dat geval is het van groot belang dat er een goede samenwerking is met dat advertentienetwerk. Met name de wijze waarop de toestemming van de gebruiker door het advertentienetwerk aan de gebruiker moet worden gevraagd, vereist bijzondere aandacht omdat de adverteerder maar beperkt toegang heeft tot de website en het beheer daarover.

Voor meer informatie, kan u contact met ons opnemen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.