Wij geven met blijdschap kennis van de geboorte van: De Flex-BV

Per 1 oktober 2012 wordt de Flex-BV ingevoerd. Mitopics vindt dat een positieve ontwikkeling. Vooral voor startende ondernemers omdat die vroeger vaak met een VOF begonnen, met als nadeel dat de vennoten hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de schulden. De Flex-BV kent dit nadeel niet. Hieronder de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de bekende BV.

Oprichting
Het minimumkapitaal van 18.000 euro is niet meer noodzakelijk en de bank- of accountantsverklaring daarmee ook niet meer. De Flex-BV eist dus geen minimum kapitaal bij oprichting. Wel is een notariële akte nodig voor de oprichting.

Bescherming schuldeisers
Het minimumkapitaal is vervangen door een regeling waarbij de aandeelhouders en directeuren persoonlijk aansprakelijk kunnen zijn als er dividend wordt uitgekeerd terwijl duidelijk is dat de schulden van de Flex-BV niet kunnen worden afgelost. Naar onze mening een betere regeling dan de fictieve zekerheid van 18.000 euro minimum kapitaal. Zo lang je ‘de tent niet leeg haalt’ of onbehoorlijk bestuur uitoefent, ben je als aandeelhouder of directeur beschermd door de BV. Haal je trucjes uit, dan raak je die bescherming kwijt.

Inrichting
De Flex-BV biedt veel meer keuzemogelijkheden. Besluitvorming buiten de aandeelhoudersvergadering om kan eenvoudiger geregeld worden. Iedere aandeelhouder kan zijn eigen bestuurder benoemen als de statuten daarin voorzien. Er kunnen aandeelhouders zonder zeggenschap zijn maar wel met winstrecht of omgekeerd, aandeelhouders zonder winstrecht, maar met zeggenschap.

Blokkeringsregeling afgeschaft
Bij de oude BV moesten de statuten een regeling bevatten die vrije overdracht van aandelen beperkte. Aandelen moesten eerst aan de overige aandeelhouders worden aangeboden. De Flex-BV biedt ook hier meer keuzevrijheid.

Het kan zinvol zijn oude statuten te herzien en aan de Flexregels aan te passen. Wij willen u daar graag bij adviseren. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eduard Lievens.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.