ICT Barometer: Acceptatie van outsourcing neemt toe

De resultaten van de ICT Barometer geven aan dat de Nederlandse outsourcingmarkt alleen voor deelterreinen groeit. Voor dit onderzoek, dat jaarlijks wordt uitgevoerd, zijn zeshonderd managers en ICT-professionals ondervraagd.

De resultaten van de ICT Barometer geven aan dat de Nederlandse outsourcingmarkt als geheel geen groei meer vertoont, maar dat de acceptatie van outsourcing stijgt. Uit het onderzoek blijkt dat de uitbesteding van payroll services, finance & accounting en procurement toeneemt en dat uitbesteding van legal services en desktop management (werkplekbeheer) afneemt. Diensten als procurement en sales worden het minst vaak uitbesteed.

De tevredenheid over uitbesteding neemt na een daling in het voorgaande jaar weer toe. Deze verbetering is echter hoogstwaarschijnlijk mede te danken aan het in huis terugnemen van uitbestede activiteiten waar organisaties niet tevreden over waren.

Kostenbeheersing is net als in eerdere jaren het meest genoemde voordeel van outsourcing. De toegang tot specifieke kennis als argument voor outsourcing stijgt sterk. Opmerkelijk is dat minder dan de helft van de ondervraagden (46%) cloud ziet als een vorm van outsourcing.

Ook komt naar voren dat de acceptatie van outsourcing stijgt. De respondenten gaven aan dat organisaties activiteiten uitbesteed hebben die onderdeel zijn van het primaire proces. Organisaties beperken zich hiermee niet langer tot het uitbesteden van enkel de non-core activiteiten.

Afhankelijkheid van de uitbestedingspartner wordt als voornaamste risico van outsourcing beschouwd, aanzienlijk hoger dan verlies van kennis, vertrouwelijkheid of kwaliteit. In vergelijking met het onderzoek uit 2011 zijn de ondervraagden iets terughoudender in het automatisch verlengen van contracten.

Voor meer informatie over outsourcing, kunt u contact opnemen met ons

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.