Is conventionele IT het Saasje?

Op 7 november jl. stond de ICT Office VOC Software bijeenkomst in het teken van het werken in de cloud. Verschillende sprekers van Centre4Cloud en Servoy gingen in op de marktontwikkelingen en de kansen van ‘Cloudcomputing’. Conclusie van de dag: SaaS verandert het spel.

“Het werken in de Cloud neemt zijn toevlucht in het huidige IT landschap”, zo analyseert de directeur van Centre4Cloud Ruud Ramakers op de bijeenkomst. Met gegevens van een onderzoek van Forrester uit 2011 toont hij aan dat ruim $40 miljard van de totale $61 miljard die er jaarlijks om gaat in de markt voor cloudcomputing afkomstig is van de publieke cloud. Verreweg het grootste segment ($33 miljard) binnen public cloudcomputing is die van de ‘Software as a service’ (SaaS). Naar verwachting zal dit SaaS-segment gaan groeien tot ruim $75 miljard in 2015.

Het geheim achter Saas is dat het applicaties in de publieke cloud aanbiedt, waardoor eindgebruikers zelf kunnen onderzoeken welke applicatie voor hun bedrijf en bedrijfsvraagstuk geschikt is. En omdat alles in de cloud zit, wordt er geen software aangeschaft maar wordt alles via internet en de provider aangeboden en onderhouden.

Vernieuwende aanpak nodig
Voor bestaande softwareleveranciers betekent dit een fundamenteel andere aanpak en zij zullen zich moeten voorbereiden om SaaS diensten binnen hun propositie aan te kunnen bieden. “Een van de grootste valkuilen hierbij is om bestaande on-site producten om te bouwen in de cloud”, zo legde Ron van der Burg van Servoy uit op de bijeenkomst. “Om SaaS goed te omarmen, moet men radicaal vernieuwen.”

Een van de grootste veranderingen is dat klanten met een SaaS pakket zullen gaan betalen op basis van ‘pay-per-use’: ze betalen alleen voor dat deel van het pakket waar daadwerkelijk gebruik van wordt gemaakt. Dit zal een grote impact hebben op de cashflow van de leveranciers, omdat de klant niet meer in een keer het totaalbedrag voor een pakket betaalt, maar telkens betaalt voor losse diensten voor een bepaalde tijd naargelang de eigen behoefte. Daarnaast bestaat voor sommige software de kans dat men dit zich eigen gaat maken op basis van ‘trial and error’ waardoor bedrijven minder zullen investeren in trainingen en opleidingen voor een bepaald softwarepakket.

Mogelijkheden voor leveranciers
Het werken in de cloud biedt niet alleen de eindgebruikers legio mogelijkheden; ook voor leveranciers kan SaaS voordelen opleveren. Denk hierbij aan de mogelijkheid om continu te innoveren met producten en diensten om zo in te kunnen spelen op de eisen en wensen van de klanten. Hierdoor worden updatecycli veel korter en zijn de leveranciers dus veel flexibeler.

Klanten zullen heel anders benaderd moeten worden, omdat zij hun zakelijke applicaties gaan spiegelen aan hun consumentenapplicaties die momenteel door voornamelijk IOS en Android worden aangeboden. Zij zullen hetzelfde gebruiksgemak ook zakelijk willen ervaren, waarbij de drempel voor gebruik erg laag dient te zijn. Naast de functionaliteit, is dus ook de ‘look&feel’ van een pakket doorslaggevend voor het gebruik en succes ervan.

Nieuw IT-tijdperk
Hoewel de impact en snelheid van trends en ontwikkelingen altijd onzeker zijn, luidt SaaS een nieuw tijdperk in IT in. Desondanks ziet dertig procent van de huidige softwareleveranciers SaaS en de cloud op dit moment nog niet zitten. Aspecten als privacy en beveiliging van data zijn een grote uitdaging. Vanwege deze aspecten heeft de inzet van SaaS een grote impact op het business model van aanbieders en op de IT-strategie van afnemers. Mitopics vervult hierin belangrijke rol door de contractuele uitdagingen en organisatorische impact die deze nieuwe technologie met zich mee brengen onafhankelijk, objectief en betrouwbaar in goede banen te leiden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stefan van der Post.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.