Due Diligence: oordeel over IT cruciaal

Bij bedrijven en dus ook bij overnames of deelnemingen, is IT steeds meer van belang. Daarom is het opvallend dat nog steeds veel aandacht naar HR en puur financiële onderwerpen gaat. Recent gaven we in zeer korte tijd een professioneel en onafhankelijk oordeel over de IT qua (beheer-)organisatie, toekomstplannen, informatiebeveiliging, kwaliteit van contracten en staat van onderhoud van zowel het applicatielandschap als de technische infrastructuur.

Bij een due diligence kijk je (ook voor IT) naar de kwaliteit, risico’s, problemen en de hiermee gepaard gaande te verwachten kosten. Liefst druk je daarbij alles uit in euro’s, om het mee te kunnen nemen bij  de bepaling van de bedrijfswaardering / overnameprijs. Dat kan dus betrekking hebben op oud maatwerk wat binnen een aantal jaar vervangen zal moeten worden, maar ook op ontbrekende zaken als onvoldoende licenties en nog te nemen maatregelen in het kader van de informatiebeveiliging. Ook de aanwezige contracten zijn belangrijk, om bijvoorbeeld te zien bij wie het intellectueel eigendom van maatwerk ligt, hoe lang de support en de verplichtingen nog lopen, en hoe de licenties ingebracht kunnen worden in het nieuwe geheel. Natuurlijk kijk je ook naar de kwaliteit van de IT-middelen, de IT-mensen en de IT-processen. Immers het is een groot verschil of de IT een ‘enabler’ van de dagelijkse bedrijfsvoering is of juist een bottleneck.

Als onderzoeker zou je graag twee maanden de tijd voor hebben voor een grondige due diligence, maar met veel ervaring en een goede voorbereiding kan het ook heel snel (zonder te veel risico’s) als de beschikbare tijd (zoals wel vaker bij overnames of deelnemingen) beperkt is. Laatst hebben we nog binnen 2,5 werkdag na de start van de due diligence de rapportage al hadden opgeleverd (ook dankzij goede samenwerking met het due diligence team en de betreffende organisatie). Door onze ervaren consultants (waarvan een in 2013 de opleiding IT-audit afrondt) hebben we heel snel de essentie qua toekomstige investeringen voor u boven tafel gehaald.

Wilt u meer info, neemt u dan contact met ons op.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.