Ingeklemd in het vierhoekenbeding

Een vierhoekenbeding, ook wel een entire-agreement clausule genoemd, kan onvoorziene risico’s en drastische gevolgen hebben voor contractspartijen. Hoewel het voor een leek kan lijken alsof een dergelijk beding gunstig is, is het tegendeel vaak waar. Het primaire belang is het doel van contractspartijen en afhankelijk van dat doel, kan een vierhoekenbeding van meerwaarde zijn of juist niet.

Een vierhoekenbeding is een bepaling in een overeenkomst die regelt dat de overeenkomst uitputtend is en dat andere rechtsregels (zoals de wet) niet van toepassing zijn. Het eerste probleem is dat een vierhoekenbeding niet in iedere rechtsrelatie rechtsgeldig wordt geacht. Als het beding geacht wordt wel te bestaan (vooral in zakelijke relaties waarbij partijen zich hebben laten bijstaan door deskundigen), heeft het soms scherpere randen dan men vooraf heeft voorzien, omdat het een aantal wettelijke instrumenten weg kan nemen, die normaal wel ingeroepen kunnen worden. Dat was bijvoorbeeld het geval toen het Gerechtshof Leeuwarden de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op pijnlijke wijze wees op het feit dat zij het recht op opzegging via de wettelijke regels niet kon gebruiken, omdat het vierhoekenbeding haar deze wettelijke opzeggingsmogelijkheid ontnam.

Een vierhoekenbeding beperkt zich echter niet tot alleen de mogelijkheid tot opzeggen. Voordat een overeenkomst tot stand komt, wordt er in een voortraject vaak veel informatie uitgewisseld en soms wordt in commerciële uitingen enthousiast gesproken over allerlei eigenschappen van een IT-systeem. Hiermee worden verwachtingen gewekt over het aangeprezen systeem. Een rechtsgeldig vierhoekenbeding heeft echter tot gevolg, dat alle informatie die niet is opgenomen een overeenkomst, ook geen deel uit maakt van de overeenkomst. Hierdoor kan het voorkomen dat zaken die wel van belang zijn (zoals de bedoeling waarmee partijen de overeenkomst zijn aangegaan en de verwachtingen die zij redelijkerwijs mochten hebben) geen onderdeel van de overeenkomst uitmaken. En juist opdrachtgevers hebben er vaak belang bij dat door hen bekend gemaakte doelen en verwachtingen deel uitmaken van de overeenkomst.

Bent u bang zich te snijden aan een vierhoekenbeding, laat uw IT-contact dan scannen door Mitopics. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.