Europese cloudoplossingen à la Office365, een speld in een hooiberg?

Onlangs hebben we een zoektocht afgerond naar een Europese alternatief voor Microsoft Office365. Office365 is voor MKB-bedrijven erg aanlokkelijk door de brede en bekende functionaliteit en zeer gunstig prijskaartje. Maar als je de juridische (privacyschendings-) risico’s rondom Amerikaanse clouddiensten niet wilt lopen, zijn er toch vergelijkbare oplossingen.

Zoals bekend is er momenteel veel discussie over de (juridische) risico’s van het betrekken van clouddiensten uit Amerika en Europese privacyregels (zie o.a. bijdrage van collega Tom Jozak, Cloud computing met een amierkaanse leverancier de riscos en Nieuwe golf van clouperfectionisme ligt op de loer). Als je als Europees bedrijf deze risico’s niet wilt lopen dan heb je de keuze om ofwel de systemen/applicaties zelf te (blijven) aanschaffen en hosten of een Europese SaaS-partij te zoeken.

Bij het zoeken van Nederlandse of Europese spelers voor een vergelijkbaar alternatief voor Office365 kom je er al gauw achter dat er veel partijen zijn afkomstig uit de (web)hosting hoek die Exchange, Sharepoint en Lync kunnen aanbieden. Alleen je zult er al snel achter komen dat als je uitgaat van vergelijkbare functionaliteit (Exchange, Sharepoint en Lync) er grote verschillen zitten in de aanvullende diensten en prijs zoals voor beschikbare opslagruimte per mailbox en voor de sharepointomgeving. Verschillen bij goed nalezen van de voorwaarden kunnen oplopen tot € 20 per gebruiker per maand.

Als je als doelstelling hebt om qua functionaliteit en prijs zeer dicht bij de huidige prijzen van Office 365 te blijven (begin februari komt Microsoft met nieuwe prijzen trouwens) zul je zien dat het aanbod helaas nog erg beperkt is. Onze zoektocht eindigde uiteindelijk bij hosted365.com, een aanbod van de Luxemburgse provider LuxCloud die alleen via resellers verkocht wordt.

Bent u ook op zoek naar een volledig Europees alternatief voor Office365, neem dan contact met ons op.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.