Vanaf 1 april “Comply or explain” in het aanbestedingsrecht, bent u er klaar voor?

Per 1 april treedt  de Aanbestedingswet 2012 in werking. Na dit Paasweekend zullen nieuwe aanbestedingsprocedures moeten voldoen aan de eisen die voortvloeien uit de Aanbestedingswet 2012, het Aanbestedingsbesluit en de  Gids Proportionaliteit. Een verlichting omdat de administratieve lasten voor de inschrijvingen worden teruggedrongen, anderzijds vergt het van de aanbestedende diensten dat zij de aanbestedingsdocumenten op orde hebben.

Het op orde hebben van de aanbestedingsdocumenten wil zeggen dat deze stukken moeten voldoen aan het motiveringsvereiste dat met de nieuwe regelgeving een veel zwaarder accent heeft gekregen. Een aanbestedende dienst zal vanwege het geldende transparantiebeginsel nadrukkelijker dan voorheen moeten kunnen uitleggen waarom zij bepaalde keuzes heeft gemaakt.

Ook hier geldt dat papier geduldig is maar dat de praktijk zal moeten uitwijzen wat dit voor aanbestedende diensten als ook voor inschrijvers gaat betekenen. De komende tijd zullen we aan de hand van nieuwe jurisprudentie zien hoe het motiveringsvereiste in het nieuwe aanbestedingsrecht door de rechter wordt geïnterpreteerd.

Mitopics is er klaar voor, u ook? Heeft u vragen over dit onderwerp dan kunt u bij Mitopics terecht. Dat kan zowel voor concrete vragen over het aanbestedingsrecht, over een lopende, een op te starten aanbestedingsprocedure of voor een korte update over de gevolgen van deze nieuwe regelgeving voor u als ondernemer of als aanbestedende dienst.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.