Met een acceptatietest creëer je geen draagvlak

Bij de themadag van de Vereniging van Informatici en Gezondheidszorg vertelde Leon Chevalking over gebruikersadoptie van zorginformatietechnologie. Het daadwerkelijke gebruik van IT valt tegen, omdat tijdens implementatietrajecten de nadruk enkel ligt op gebruikersacceptatie en er geen aandacht is voor de gebruikersadoptie. Hoe verander je dit?

Bijna alle IT-projecten zijn verandertrajecten. Voor een verandering moet draagvlak zijn, er moet een intentie zijn om te veranderen. De intentie om te veranderen is afhankelijk van veel factoren. Tijdens implementatietrajecten wordt echter alleen aandacht besteed aan het nut van het product of de dienst.

Niet alle medewerkers zijn beïnvloedbaar langs deze route. Maar welke alternatieve routes zijn er en welke hebben effect? Mitopics heeft een organisatiescan ontwikkelt die inzichtelijk maakt welke factoren bijdragen aan het creëren van draagvlak voor een organisatieverandering en adoptie van IT-systemen.

Het resultaat van de scan geeft handvatten om tijdens het implementatietraject verschillende groepen medewerkers te betrekken op de manier die het meeste effect sorteert. Door deze implementatiestrategie wordt het daadwerkelijk gebruik van het IT product of de dienst vergroot.

De organisatiescan is momenteel uitgevoerd bij diverse zorginstellingen. De scan is een wetenschappelijk instrument ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit Twente. De presentatie van Leon is hier te vinden.

Bent u toe aan een nieuw IT-systeem? Worstelt u met de vraag hoe  uw IT-systeem te implementeren? Voor onafhankelijk advies neem vrijblijvend contact op met ons via 0182-573211.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.