Online Survey ERP-implementatieprojecten: in meer dan de helft van de gevallen overschrijdingen in tijd en geld

Een recente online survey toont opnieuw aan dat ERP-projecten erg complex zijn. Meer dan de helft van de projecten kampt met zowel een overschrijding in budget als tijd, en meer dan de helft van de verwachte voordelen worden niet behaald.

Een collega-adviesbureau uit Amerika presenteert deze conclusies in hun onderzoeksrapport ERP 2013. Onder de respondenten worden als belangrijkste redenen voor een ERP-implementatie gegeven een betere bedrijfsvoering (17%) en vervanging voor het huidige ERP (13%).

Op gebruikersniveau wordt geconcludeerd dat de tevredenheid behoorlijk hoog is aangezien 60% van de eindgebruikers de ERP-implementatie als een succes ziet. Op organisatieniveau zijn deze tevredenheidscijfers van een heel ander kaliber. Bijna 6 op de 10 ondervraagden geeft aan dat het budget en de tijdslimiet tijdens hun implementatie zijn overschreden en dat de helft of minder van de verwachte voordelen gehaald zijn. Deze discrepantie in tevredenheid op eindgebruikersniveau en organisatieniveau laat zien dat succesvol ERP implementeren een ruim begrip is.

Minstens zo opmerkelijk is dat hetzelfde percentage ondervraagden aangeeft een oplossing te hebben gekozen van een grote speler zoals SAP, Oracle of Microsoft. De “slechte rapportcijfers” kunnen dus suggereren dat de systemen voldoen aan de gebruikerseisen, maar dat de partners blijkbaar niet in staat zijn de gehele implementatie voor de organisatie succesvol uit te voeren.

Verder geeft het onderzoek van Panorama Consulting aan dat 61% van de ondervraagden gekozen heeft voor een on premises oplossing en kiezen  26% voor een vorm van SaaS/Cloud. Van de Cloud-gebruikers geeft overigens 60% aan een besparing van nul tot twintig procent op financieel gebied te behalen ten opzichte van on premises oplossing. Nog eens 24% geeft aan een kostenbesparing van 21-40% te behalen.

Over wat volgens de respondenten de oorzaken zijn voor de overschrijdingen wordt verder helaas niet ingegaan. Tot slot valt ons op dat maar 13% begeleiding van een adviesbureau heeft gevraagd bij de selectiefase. Of dit een causaal verband vormt met de slechte resultaten is alleen maar gissen.

Kortom, het wordt weer eens duidelijk dat succesvol ERP selecteren en  implementeren geen sinecure is!

Bent u toe aan een nieuw ERP-systeem? Bent u benieuwd wat een ERP-systeem voor uw organisatie kan betekenen? Worstelt u met de vraag of uw ERP-applicaties on-site of in de Cloud moeten draaien? Voor onafhankelijk advies neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.