Aanbestedingsrecht, de nieuwe Richtlijnen weer een stap dichterbij

In de nieuwsbrief van mei jl. melden we al dat nieuwe richtlijnen voor Europese aanbestedingen in aantocht zijn.

Het pakket betreft de volgende drie voorstellen: een richtlijn voor het gunnen van overheidsopdrachten (COM(2011)896)), een richtlijn betreffende aanbesteden in de speciale sectoren, te weten: sectoren water- en energievoorziening, transport en postdiensten (COM(2011)895) en tot slot een aparte richtlijn voor de aanbesteding van concessies (COM(2011)897). De nieuwe voorstellen betekenen onder meer dat het onderscheid tussen IIA- en II-B diensten (met een lichter aanbestedingsregime) zal gaan vervallen; komt er een apart regime voor sociale diensten, gezondheidsdiensten en onderwijsdiensten en zullen de mogelijkheden om van andere procedures dan de openbare of niet-openbare procedures gebruik te maken worden verruimd.

Met de mededeling van het Comité van Permanente Vertegenwoordigers van de EU van 17 juli jl zijn die wijzigingen weer een stap dichterbij gekomen. Op 17 juli jl heeft het Comité van Permanente Vertegenwoordigers EU akkoord gegeven op de voorliggende voorstellen voor de aanpassing c.q. uitbreiding van de Europese richtlijnen met betrekking tot aanbestedingen. Naar verwachting zullen de nieuwe richtlijnen op 22 oktober a.s. door het Europees Parlement worden aanvaard. Zodra de nieuwe richtlijnen zijn gepubliceerd, gaat de implementatie termijn van twee jaar lopen. Dit betekent dat het Nederlands parlement zich weer kan opmaken voor een nieuwe ronde aanbestedingswet- en regelgeving in de jaren 2014/2015.

Wilt u meer informatie over aanbestedingsrecht, neem dan contact met ons op.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.