Uitspraak Jeroen Bosch Ziekenhuis – Alert: wat is er uit te leren?

De uitspraak inzake de mislukte automatisering in het Jeroen Bosch ziekenhuis, heeft veel onrust veroorzaakt in de zorg. In ziekenhuizen vragen managers en bestuurders zich af wat er mis is gegaan en of het hen ook kan overkomen. Wij hebben de situatie geanalyseerd op basis van openbare bronnen.

Zoals in de media te lezen is geweest, betreft de recente uitspraak (van 21 augustus van de Rechtbank Oost-Brabant) de wijze waarop het project door het ziekenhuis juridisch beëindigd is. De rechter oordeelt dat de aangedragen gronden voor ontbinding onjuist zijn. De juridische analyse kunt u vinden in de uitspraak en de diverse commentaren daarop op internet. Simpel gezegd blijkt dat de ontbinding zo niet kon en anders had gemoeten, met verstrekkende financiële gevolgen.

Op vragen die wij kregen vanuit de zorg (bestuurders vragen zich af ‘zou dit ons ook kunnen overkomen?’), hebben wij niet alleen de ontbinding en het vonnis geanalyseerd, maar ons ook een beeld gevormd over het totale traject. Immers de basis voor de ongewenste uitkomst is al eerder gelegd. Om een IT-project goed in de grip te kunnen houden, bouw je systematisch een stuk projectbeheersing in, met maatregelen en mechanismen in elke fase.

De komende weken zullen wij bij enkele zorginstellingen op verzoek een toelichting geven op wat er in dit geval misgegaan lijkt te zijn, hoe dit te voorkomen. Daarbij kunnen zorginstellingen aan de hand van de presentatie en de checklist daarin vaststellen op welke punten ze de risico’s voor dergelijke situaties (vaak relatief eenvoudig) kunnen verkleinen.

Voor meer informatie neem contact op met Reinold van Bruggen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.