Privacy in mobiele apps nog ver te zoeken. Wat merkt u daarvan?

Mobiele applicaties maken nogal eens gebruik van persoonlijke gegevens. Maar voor het gebruik van gegevens zoals GPS, contactenlijsten, IMEI of MAC-adres, dient een applicatie de gebruiker hierover duidelijk en begrijpelijk te informeren en daarna om toestemming te vragen. Vele mobiele apps doen dit niet en introduceren daardoor  bedrijfsrisico’s. Wat kunt u hiertegen doen?

De privacy- en cookiewetgeving is onverminderd op mobiele apps van toepassing aangezien daarin ook persoonlijke gegevens worden opgeslagen. Onlangs constateerde ook de Artikel-29 werkgroep, een onafhankelijk advies- en overlegorgaan van de Europese privacytoezichthouders, dat veel mobiele apps niet voldoen aan de privacyrichtlijnen.

Mogelijke oplossingen liggen zowel bij ontwikkelaars van apps als bij exploitanten van appstores (Google, Apple, Microsoft). Maar vooralsnog lijkt geen van deze twee partijen het voortouw te nemen, zoals we in onze recente blog constateerden. Dit is een uitgesproken kans en een ideale rol voor de Europese toezichthouders. Zij kunnen meer doen, maar daarvoor moet breder en evenwichtiger consensus bestaan, om zo meer druk te kunnen uitoefenen op machtige app store-exploitanten. Tot die tijd zullen bedrijven voorzichtig moeten zijn met de apps die zij toelaten binnen hun bedrijfsmuren willen zij hun gevoelige bedrijfsinformatie veiligstellen.

Wilt u meer weten over de risico’s die uw bedrijfsgegevens lopen door privacyschending? Of wilt u meer weten over mobiele applicaties in uw organisatie? U kunt contact opnemen met Mitopics via 0182-573211.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.