Na een jaar Waadi: comply or pay ofwel hoe voorkomt u die boete?

Ruim een jaar geleden is de Wet allocatie arbeidskrachten intermediairs ingevoerd (kortweg: Waadi). Deze verplicht ondernemingen die arbeidskrachten ter beschikking stellen dat te registreren in het handelsregister. Is uw onderneming al geregistreerd? Is dat wel nodig? De Inspectie SZW controleert nu én deelt boetes uit!

Voldoet een onderneming niet aan deze registratieplicht dan volgt onverbiddelijk een boete van de Inspectie SZW die fors kan oplopen. De Inspectie SZW heeft  bij circulaire vastgesteld boetebedrag van € 12.000,= voor elke arbeidskracht die de ondernemer ter beschikking heeft gesteld. Dus bij vijf arbeidskrachten staat de teller op € 60.000,=.

Wanneer moet u uw onderneming nu laten registreren? Dat is eenvoudig vast te stellen aan de hand van de volgende vragen. Allereerst: (i) stelt u arbeidskrachten van uw onderneming ter beschikking– al is het maar incidenteel – aan een andere onderneming (dan wel een overheidsinstelling) en voorts: (ii) ontvangt u daar een vergoeding voor en tot slot de kern: (iii) werkt deze arbeidskracht gedurende die opdracht onder het gezag en leiding van die onderneming? Als het antwoord op alle drie de vragen ja is, dan is uw volgende stap de melding bij de KvK als u nog niet bent geregistreerd in het kader van deze wet. Met een telefoontje naar de Kamer van Koophandel kunt u uw registratie regelen. Wat u echter niet moet vergeten is om bij contractering van uw leveranciers te verlangen dat zij u vrijwaren tegen deze aansprakelijkheid.

Wilt u in het kader van uw IT projecten hier meer over weten dan kunt u contact met ons opnemen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.