Een goede ERP-implementatiepartner is niet altijd een goede ERP-beheerpartner

Mitopics is in samenwerking met Mikrocentrum, organisator van de ERP PLM beurs, en Logistiek.nl als mediapartner een onderzoek gestart onder gebruikers van ERP-oplossingen. Ontdek waar ERP-gebruikers qua functionaliteit en beheer van ERP-oplossingen tevreden over zijn en waarover niet. Neem deel aan het onderzoek en ontvang de resultaten: www.mitopics.nl/erponderzoek! In deze blog een overzicht van de tussenstand.

Vernieuwingstrajecten op het gebied van ERP (Enterprise Resource Planning) hebben de beruchte reputatie vaak niet succesvol te zijn. Naast het kiezen van de juiste oplossing is het kiezen van de juiste partner een belangrijk aandachtspunt, met name wanneer deze partner na de implementatie de ERP-oplossing ook gaat beheren. Een van de voorlopige conclusies van het Mitopics onderzoek “Stand van zaken ERP 2013” laat zien dat dit niet het geval is!

Een (goed ingericht) ERP-systeem ondersteunt een efficiënt en effectief bedrijfsproces en zorgt dat de juiste informatie bij de juiste mensen komt die daarmee de juiste acties en beslissingen kunnen nemen. ERP is tegenwoordig “bedrijfskritisch” kun je wel zeggen. Om tevredenheid over ERP in kaart te brengen, is Mitopics – in samenwerking met Mikrocentrum, organisator van de ERP PLM beurs en Logistiek.nl als mediapartner – een onderzoek gestart onder gebruikers van ERP-oplossingen. Doel van dit onderzoek is enerzijds in beeld brengen waar gebruikers met betrekking tot functionaliteit van ERP-oplossingen tevreden over zijn, en anderzijds waar zij op het gebied van ondersteuning door de ERP-beheerpartner tevreden over zijn.

Wilt u ook inzicht krijgen in functionaliteiten in ERP-systemen waarover gebruikers in de regel tevreden zijn, voor welke functionele domeinen veelal wordt gekozen voor maatwerk of standalone oplossingen, welke factoren de scope, doorlooptijd en het budget van het ERP-project beïnvloeden, welke factoren ERP-selectie en –implementatie succesvol maken en wat de tevredenheid met de ERP partner nu beïnvloedt?

De eerste bevindingen, die hieronder kort zijn weergegeven, worden in meer detail behandeld in ons expertartikel op Logistiek.nl. De definitieve resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd op de eindemiddagsessie van 12 december 2013 waarvoor u zich als eindgebruiker ook kunt aanmelden via www.mitopics.nl/erponderzoek.

Tussenstand ERP-onderzoek 2013

1.       ERP is een meerjarenplan…

51% van de bedrijven gebruikt maakt van een ERP-oplossing ouder dan 8 jaar, bij 31% is de ERP-oplossing ouder dan 15 jaar! De helft (ca. 50%) van deze organisaties hebben relatief veel maatwerk (meer dan €75.000) in de oplossing laten bijbouwen.

2.       …waarin bedrijven substantieel investeren…

Niet alleen investeert een groot aantal bedrijven in maatwerk, de kosten van het gehele ERP-project liggen (afhankelijk van het aantal gebruikers) tussen de €5.000 en 10.000 per gebruiker!

3.       … waarover zij maar gematigd tevreden zijn…

De twee grootste “problemen” met ERP die worden ervaren en waarover de tevredenheid het laagst is, zijn de mogelijkheid om informatie uit het systeem te halen en de koppeling met andere software.

4.       …en met de partner – met name voor het (applicatie)beheer – nog minder…

Dit is met name bijzonder lastig wanneer de leverancier van de software (de fabrikant van de software) ook de (enige) implementatiepartner is.

5.       …terwijl ERP implementeren en beheren hoge investeringen vergt!

Een substantieel  deel van de “Total Cost of Ownership (TCO)” voor een ERP-project wordt gevormd door de reguliere onderhoudskosten in de beheerfase en bij het doorvoeren van changes in de jaren na de implementatie, met name als het applicatiebeheer en/of het foorvoeren van changes niet intern is belegd maar bij een externe beheerpartner. Afhankelijk van het aantal gebruikers en de gangbare onderhoudspercentages in de markt liggen de onderhouds- en beheerkosten tussen de €  1.200 en €1.500 per gebruiker per jaar!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.