Commercieel contractenrecht anno 2014

Het commercieel contractenrecht is aanzienlijk uitgebreid en aangescherpt door rechtspraak van de Hoge Raad. We noemen belangrijke punten voor de dagelijkse contractpraktijk.

De afgelopen tijd zijn er belangrijke uitspraken gedaan en nuanceringen geweest. Omdat deze toch wel van groot belang zijn, besteden we er hier aandacht aan.

Als het gaat om uitleg van de contractuele bepalingen, geldt naar vigerende leer dat niet enkel grammaticale uitleg van betekenis is, maar dat ook geldt “wat partijen over en weer hebben verklaard en uit elkaars verklaringen en gedragingen redelijkerwijs hebben mogen afleiden” (Haviltex-arrest). Partijen kunnen het echter ook zo bedoeld hebben dat ze alleen de tekst van de overeenkomst in hun contractuele verhouding willen laten gelden. De Hoge Raad heeft dit onder strikte voorwaarden wel aanvaardbaar geacht: in de zogenaamde nieuwe objectieve Haviltex leer.

De Hoge Raad verbindt zo betekenis aan:

  • omstandigheden waaronder de tekst van het contract tot stand is gekomen, bijv. met of zonder deskundige bijstand;
  • kenbaarheid van de context van het contract, bijv. of partijen zorgvuldig elke bepaling hebben ingevuld en daarmee schijnbaar hebben willen afwijken van wat anders zou gelden;
  • het ontbreken van uitlegbepaling in het contract, wat dus wel relevant kan zijn bij uitleg en ten gunste van objectieve uitleg komt.

In de volgende nieuwsbrief en binnenkort in onze blog leest u meer over de andere hoogtepunten. Wilt u weten wat dit voor uw (lopende) contracten betekent? Neem dan contact met ons op.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.