Software asset management samen met contract management hot op jaarcongres ITAM

Op het recente drukbezochte jaarcongres IT asset management van Heliview bleek de synergie met contract management van groot belang. Wij presenteerden enkele mogelijkheden.

IT asset management (ITAM), vaak toegespitst op software asset management (SAM), is erg actueel door het belang van software (licence) compliance en de controles daarop (ook door de BSA). Situaties waarbij grote bedragen bijbetaald moeten worden voor licenties, zijn aan de orde van de dag. Veel organisaties hebben inmiddels licentiemanagers in dienst of ingehuurd, of SAM uitbesteed. Er is een tekort aan specialisten op dit gebied. De gespecialiseerde SAM software wordt steeds geavanceerder.

Op 13 februari was de 10e editie van het ITAM jaarcongres van Heliview. Op dit congres hebben we het belang van goede afstemming tussen contract management (CM) / leveranciersmanagement (LM) en licentiemanagement anderzijds geïllustreerd (een licentiemanager is bijna  een gespecialiseerde contractmanager), zoals informatie-uitwisseling rond projecten, procedures voor aanvraag / ingebruikname van licenties en periodieke synchronisatie/ meting, de contracten en afspraken met leveranciers, en de systemen (CM tools) waarin deze afspraken zijn vastgelegd. Het is belangrijk de eisen en wensen van de business en de licenties op elkaar te laten aansluiten. Bij discussies (geschillen/claims) rond licenties helpt het een goed beeld te vormen van het totale dienstenpakket en samenwerking tussen betrokken partijen en bij dit ook te betrekken in de onderhandeling over licenties.

De synergie tussen de twee terreinen werd geïllustreerd door de bezoekers, die grotendeels met SAM bezig waren, maar ook een aanzienlijk deel was vooral op CM of CM en SAM actief.

Vanuit Mitopics begeleiden we veel op organisaties op inrichten / professionaliseren van CM en begeleiden we vaak geschillen, ook rond licenties (in samenwerking met licentiespecialisten).

Meer weten over de synergie tussen ITAM, SAM en CM / LM? Neemt u dan gerust contact op met Reinold van Bruggen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.