Downloaden uit illegale bronnen alsnog verboden

Dit beslist Hof van Justitie van de Europese Unie naar aanleiding van de prejudiciële vragen die de Hoge Raad der Nederlanden heeft gesteld in zaak ACI Adam BV e.a. tegen Stichting de Thuiskopie, Stichting Onderhandelingen Thuiskopie vergoeding.

In Nederland bestond tot vandaag de tamelijk bijzondere situatie dat het recht om een thuiskopie te maken niet werd beïnvloed door de status van het exemplaar van het werk dat gekopieerd werd. Dus de thuiskopie mocht gemaakt worden van een illegale bron. Omdat in de privé-sfeer downloaden van auteursrechtelijk beschermde werken (met uitzondering van boeken en software) daarmee altijd onder deze uitzondering van het auteursrecht viel. Kortom, in Nederland mocht je downloaden voor privé-doeleinden. Dit arrest kan daar een eind aan maken. Ten minste, staatssecretaris Teeven denkt van wel want hij heeft per direct verklaard dat downloaden uit illegale bron een auteursrechtinbreuk heeft, zonder daar een bedenktermijn voor nodig te hebben.

Het Hof oordeelt dat een wet die geen onderscheid maakt tussen rechtmatige en illegale kopieën voor privégebruik, geen correcte toepassing van de thuiskopieuitzondering kan verzekeren. Het feit dat er geen enkele technische voorziening bestaat om het creëren van onrechtmatige privékopieën te bestrijden, is hierbij niet van belang.

Bovendien moet het door Nederland ingevoerde vergoedingssysteem een rechtvaardig evenwicht waarborgen tussen de rechten en belangen van de auteur, en de rechten en belangen van de gebruikers van beschermde werken, aldus het Hof. Een nationale wettelijke regeling [zoals de Nederlandse, edit auteur] die geen enkel onderscheid maakt tussen kopieën voor privégebruik die afkomstig zijn uit rechtmatige bronnen, en kopieën voor privégebruik uit illegale bronnen, kan daarom volgens het Hof niet (langer) in stand worden gehouden.

De Hoge Raad moet nog een uitspraak doen maar deze zal overeenkomstig de beslissing van het Hof zijn. Mocht het downloadverbod in Nederland ingevoerd worden dan blijft de handhavingsvraag nog wel open.

Bron: het Europees Hof van Justitie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.