Een blik in de keuken van Microsoft: Dynamics AX 7.0

Op 3 april 2014 organiseerde Pulse, implementatiepartner voor Dynamics AX in de productie en industrie, een ronde tafel sessie met Hal Howard, binnen Microsoft mondiaal verantwoordelijk voor onderzoek en productontwikkeling van ERP-oplossingen.

Genodigd voor deze rondetafelsessie waren 5 vertegenwoordigers van adviesbedrijven, die zich bezig houden met het selecteren van softwarepakketten, waaronder Onno Wasser van Mitopics. De heer Howard gaf een kijkje in de keuken van de volgende versie Dynamics AX 7.0, dat mogelijk onder de naam AX2016 in 2015 wordt gelanceerd.

Een tipje opgelicht van de sluier, wat wordt voorzien in Dynamics 7.0:

  • Belangrijke nieuwe feature is het toevoegen van Product Lifecycle Management (PLM) functionaliteit aan Dynamics AX, gericht op ‘Manufacturing execution’. Als suggestie werd aan Hal meegegeven om met name te kijken naar de integratie met CAD;
  • Qua techniek wordt Dynamics AX 7.0 voorzien van een transportmechanisme voor het beheren van de OTAP-straat. De toolset rondom AX wordt uitgebreid en de tools worden gebruikersvriendelijker, zoals de ondersteuning voor conversie. Terminal server wordt niet meer ondersteund in Dynamics AX 7.0.
  • De User Interface wordt sterk verbeterd, hierbij kijkt Microsoft overigens ook met een schuin oog naar de expertise in haar gaming tak.

Overigens gaf Hal aan, dat Microsoft naast Dynamics AX ook Dynamics NAV blijft aanbieden en dat de ontwikkeling op dit product ook wordt voortgezet. Een keuze voor deze twee producten dient te worden gemaakt op basis van functionele behoefte (AX gaat breder en dieper), het aantal gebruikers en al dan niet ‘multi country, multi site’.

Een ander aspect dat ook hem zorgen baart, is dat in het commerciële traject een mooie oplossing wordt getoond, maar dat tijdens een implementatie te weinig sturing wordt gegeven vanuit de partner om te zorgen dat een klant niet zijn huidige systeem na laat bouwen. Zijn advies aan klanten die AX overwegen is het zorgvuldig kiezen van de partner op basis van branchekennis en heel kritisch te zijn op de kwaliteit van het team dat wordt ingezet. Als suggestie gaf Mitopics aan Hal mee om vanuit Microsoft aan klanten de mogelijkheid te bieden om tijdens implementatiediensten een onafhankelijke audit te laten uitvoeren op (tussen)resultaten en uitvoering van de werkzaamheden. Dit ter bescherming van de klant en de partner.

Naast de doorontwikkeling van Dynamics 2012 werden vragen gesteld over de toegenomen complexiteit van AX2012. Met name Mitopics heeft in de afgelopen 12 maanden geadviseerd in vijf escalaties bij implementatietrajecten van AX2012 (voor alle duidelijkheid: deze escalaties hebben niet plaatsgevonden bij trajecten met de partner Pulse). Vraag aan Hal hoe hij bijvoorbeeld aankijkt in de rol van Microsoft wat betreft de keuze van een partner. Hal gaf aan dat de vraag naar AX alleen maar toeneemt. Dat, in combinatie met een sterk toegenomen complexiteit van het product, leidt ertoe dat het gemiddelde ervaringsniveau van de consultants daalt.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.