EU en VS privacyexperts gezamenlijk op zoek naar oplossingen om verschil in privacyregels te overbruggen

Een gezamenlijke privacy expertgroep bereidt een white paper voor om een raamwerk te schetsen voor praktische oplossingen met betrekking tot de huidige discrepanties tussen de VS- en de EU-privacy wet- en regelgeving.

Deze samenwerking op dit gebied is ingegeven door de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden en de actievere rol die de Europese Commissie zich sindsdien speelt om de handelsschade tussen de twee economische grootmachten als gevolg van verschillen in de regulering te beperken.

Zowel de EU als de VS zien de bescherming van privacy als een hoeksteen van een democratische rechtsstaat, hoewel de invulling hiervan nogal verschilt bij de twee. De VS kent geen overkoepelende constitutionele bescherming van persoonsgegevens. Dat soort verplichtingen worden in de VS minder snel aangenomen en worden veelal in de rechtspraak, sectorale wetgeving (die soms niet onderdoet voor Europese) en per staat verschillend geregeld. In Europa zijn we gewend aan een dergelijk overkoepelend concept waar er op een redelijk uniforme manier mee wordt omgegaan dankzij de Richtlijn 95/46/EC. Deze verschillende benaderingen in de juridische stelsels zorgen voor steeds meer wrijving in de handel tussen de (lid)staten van de VS en de EU.

De expertgroep wordt gevormd door onafhankelijke juridische en technische experts op het gebied van privacy en gegevensbescherming afkomstig uit zowel de EU als de VS. Of deze expertgroep dit op kan lossen is maar zeer de vraag. De ambitie is om de eerste bevindingen eerst eind 2015 te kunnen presenteren. Dat is gezien de zakelijke belangen die spelen rijkelijk laat, terwijl de inhoudelijke verschillen zo groot zijn dat zelfs die termijn te ambitieus zou kunnen blijken.

Wil u meer weten over het effect van de EU-privacy wet- en regelgeving op uw contracten met VS-handelspartners danwel diens dochterondernemingen, neem dan contact met ons op.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.