Trends en verwachtingen contractmanagement 2015

Mitopics hield deze maand de nieuwjaarspresentatie voor de Nederlandse Beroepsvereniging voor Contract Management en met voorbeelden uit de jurisprudentie 2014 en verwachtingen naar 2015. Mitopics is al jaren actief lid van de NBCM en begeleidt al sinds 2001 organisaties bij het verbeteren van contract- en leveranciersmanagement. Ook geven we veel trainingen en workshops op dit gebied.

Onze bijdrage bestond uit twee delen. Als eerste rechterlijke uitspraken van 2014, waaruit voor contractmanagers belangrijke lessen te trekken zijn. Dit deel werd verzorgd door Roeland de Bruin, en is door hem omgezet in een serie blogs, waarover u elders in deze nieuwsbrief meer leest.

Het algemene deel werd verzorgd door Reinold van Bruggen. Hij schetste hoe CM sterk gegroeid is in de belangstelling de afgelopen jaren. Ook het aanbod aan methoden, hulpmiddelen en training is weer gegroeid in 2014. Toch zijn veel organisaties nog op een laag volwassenheidsniveau. Het rapport Elias over ICT-projecten bij de Rijksoverheid zegt als een van de eindconclusies onomwonden “Het contractmanagement bij ICT-projecten is onprofessioneel”. Gezien royale besparingen die vaak gehaald kunnen worden, zou een bredere toepassing verwacht worden. Belangrijke remmende factoren  zijn vaak onduidelijkheid qua inbedding (waar hoort de contractmanagementfunctie in de organisatie, wat houdt die in, wie voeren hem uit), de vraag waar / door wie budget beschikbaar wordt gesteld en het ontbreken van een harde urgentie / deadline (waarom moet dat nu per sé).

Voor 2015 verwachten wij verdere professionalisering, met als belangrijke thema’s inbedding van de CM-functie, CM tooling (goede registratie van contracten, prestaties, en ondersteuning) en betere rapportage (aan de business en het management).

Tot slot hebben we in de presentatie gesproken over het inzetten van duidelijke jaarplannen en doelstellingen, mogelijk als business case en bij voorkeur ondersteund door een volwassenheidsbepaling en een concreet actieplan. Om zo contractmanagement in 2015 weer en stap verder te brengen.

Mocht u vragen hierover hebben, neemt u gerust contact op met Reinold van Bruggen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.