Arrest Hof Jeroen Bosch Ziekenhuis: van onbevredigend naar onnavolgbaar

In de zaak rond een mislukt automatiseringstraject, doet het Hof een heel andere uitspraak dan de Rechtbank eerder deed. Het Hof stelt dat omdat latere planningen niet gehaald worden, een eerdere deadline alsnog fataal is. Hoe dan ook, beter contractmanagement had veel ellende kunnen voorkomen.

Vorige week deed het Gerechtshof Den Bosch uitspraak in de zaak van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) tegen softwareleverancier Alert Life Sciences (Alert) over een mislukt automatiseringsproject. Waar de Rechtbank in eerste instantie een onbevredigende, maar navolgbare uitspraak deed, doet het Hof het omgekeerde.

De Rechtbank oordeelde eerder (zie voor onze bespreking van deze uitspraak) dat door de bijstellingen van de planning en de serieuze discussies over verdere bijstellingen de oorspronkelijke deadline niet zo fataal was als oorspronkelijk overeengekomen. Het Hof ziet dit echter anders en maakt een vrij unieke draai: het oordeelt dat omdat de bijgestelde planning niet werd gevolgd door Alert, de oorspronkelijke herleefde. En dat JBZ zich terecht op de fataliteit van de opleverdeadline beriep. Voor een meer uitgebreide bespreking en analyse van de uitspraak van het Hof, zie ons weblog.

Dit arrest van het Hof illustreert opnieuw het belang van het in lijn houden van contractuele afspraken met de werkelijkheid van de uitvoering. Hoge kosten die deze rechtsstrijd met zich brengt konden worden voorkomen met het voeren van een betere regie van de uitvoering en het bijbehorende contractmanagement.

Mitopics wordt regelmatig ingeschakeld voor het contracteren van automatiseringstrajecten in de zorg, proactieve contractbeheersing gedurende de uitvoering daarvan en (het voorkomen van) geschillen. Voor informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Lesley Broos.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.