“Pas toe of leg uit” strenger en nu ook voor open source?

Sinds 2007 geldt voor Nederlandse overheden de regel dat ze bij ICT-investeringen open standaarden moeten toepassen of in hun jaarverslag uit moeten leggen waarom dit niet is gedaan. Deze week werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen dat deze regel strikter moet worden gehandhaafd en een soortgelijke regel ook voor open source oplossingen zou moeten gelden.

Aanleiding is naast het rapport van de Commissie-Elias de jaarlijkse Monitor Open Standaarden waarin de daadwerkelijke uitvoering van dit beleid werd gemeten. Mitopics heeft hier aan bijgedragen door over de jaren 2011-2014 de dataverzameling en –analyse van de aanbestedingspraktijk voor haar rekening te nemen. Uit de onderzoeken blijkt dat de praktijk weerbarstiger is dan het Actieplan Nederland Open in Verbinding in 2007 voorzag.

Aanleiding voor de kamerleden Oostenbrug en Gesthuizen om hier een motie over te dienen. Deze stelt tot doel dat het huidige compliance-percentage van 40% aan het einde van 2015 naar 100% gaat en dat er een “Pas toe of leg uit” regel voor open source moet komen. Of en hoe de verantwoordelijke ministers deze motie gaan uitvoeren is nog niet duidelijk.

Voor vragen over open source en open standaarden in (Europese) aanbestedingen kunt u contact opnemen met mr. drs. Walter van Holst.

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.