Serie “clausules in IT-contracten”: aanbod en aanvaarding van algemene voorwaarden

Mitopics lanceert een nieuwe blog-serie “clausules in IT-contracten”! In het eerste deel van deze serie belicht IT-jurist Roeland de Bruin de toepasselijkheid van algemene voorwaarden op overeenkomsten die door IT-contractanten worden gesloten.

De strofe “de Algemene Leveringsvoorwaarden van Leverancier, gedeponeerd bij de KvK onder nummer […] zijn integraal van toepassing op deze overeenkomst” kan er toe leiden dat de Algemene Leveringsvoorwaarden ook daadwerkelijk onderdeel worden van een IT-contract. Het is echter maar de vraag of in zo’n geval de leverancier zich ook daadwerkelijk zal kunnen beroepen op zijn leveringsvoorwaarden. Er rust namelijk een vrij strenge informatieplicht op degene die algemene voorwaarden wil gebruiken. Als er niet aan die informatieplicht wordt voldaan voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst, dan zullen de voorwaarden vernietigbaar zijn. De wet biedt enkele (uitputtende) modaliteiten voor het adequaat  vervullen van deze informatieplicht. Gebruikers van algemene voorwaarden dienen deze in beginsel ter hand te stellen aan hun wederpartij, hetzij bij ‘analoog’ contracteren door middel van het feitelijk ter beschikking stellen, hetzij bij  ‘elektronisch’ contracteren door middel van het digitaal ter beschikking stellen. In dat tweede geval is het meestal vereist dat de wederpartij de algemene voorwaarden kan opslaan zodat deze op een later moment nog eens kennis kan nemen van de inhoud daarvan. De verschillende opties worden belicht in het blog-bericht [link maken], waaruit blijkt dat IT-dienstverleners doorgaans een minder strenge informatieplicht zullen hebben dan partijen die niet zijn aan te merken als dienstverrichters in de zin van het BW.

Contracteren over IT is dagelijks werk voor de IT-juristen van Mitopics. De toepasselijkheid van algemene voorwaarden is daarbij een steeds terugkerende vraag. Heeft u vragen over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met IT-jurist Roeland de Bruin.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.