Clausules in IT-contracten: de informatie- en onderzoeksplicht

Mitopics publiceert een blog-serie “clausules in IT-contracten”!  In dit tweede deel van de serie belicht IT-jurist Barbara van der Donk: de onderzoeks- en informatieplicht.

IT-dienstverleners hebben, onder meer vanwege hun IT-expertise, bepaalde informatie- en onderzoeksplichten die zij dienen in te vullen richting opdrachtgever. Opdrachtgevers hebben deze plichten ook, maar in andere, vaak mindere mate.

Op basis van wet- en regelgeving is niet altijd eenduidig te bepalen hoe ver de onderzoeks- en informatieplichten van de contractpartijen reiken. Daarom staan in IT-contracten vaak clausules opgenomen die invulling geven aan deze onderzoeks- en informatieplichten. Denk bijvoorbeeld aan een contractuele verplichting om in te staan voor het verschaffen van correcte en volledig informatie of de verplichting om vergaand onderzoek te doen in het kader van de te verrichten prestatie.

Contractueel vastgelegde onderzoeks- en informatieverplichtingen ogen soms onschuldig, maar kunnen extra kosten, aansprakelijkheden en andere risico’s met zich meenbrengen. Het is zinvol om op basis van de benodigde en te verrichte IT-dienstverlening (of de koop), en de betrokken contractpartijen, te bepalen welke contractclausules over de informatie- en onderzoeksplicht voor uw IT-overeenkomst nodig zijn.

Contracteren over IT is dagelijks werk voor de IT-juristen van Mitopics. Heeft u vragen over dit onderwerp dan kunt u contact opnemen met IT-jurist Barbara van der Donk.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.