Mitopics blogt: jurisprudentieoverzicht privacyrecht

Op het terrein van het privacyrecht is het een drukke tijd: in ongeveer een week tijd heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg drie baanbrekende uitspraken gedaan: Bara, Weltimmo en Schrems. Waarbij de laatste (terecht) de meeste media-aandacht krijgt, maar de andere twee ook bepaald niet onbelangrijk zijn.

In de zaak Bara heeft het Hof bepaald dat ook in de publieke sector geldt dat als persoonsgegevens gedeeld worden tussen partijen die ieder voor zich een rechtvaardigingsgrond hebben om die gegevens te verwerken, hier toch mededeling van moet worden gedaan aan de persoon om wie het gaat.

De zaak Weltimmo ging over de bevoegdheid van privacytoezichthouders om over de grens op te treden, hier heeft het Hof bepaald dat als een partij nadrukkelijk grensoverschrijdend zaken doet, de privacytoezichthouder in dat andere land bevoegd kan zijn om op te treden.

In de zaak Schrems verklaarde het Hof het meest gebruikte juridisch mechanisme om persoonsgegevens in de Verenigde Staten te (laten) verwerken, het zogenaamde Safe Harbour regime, ongeldig.

Voor meer informatie over deze drie zaken verwijzen wij u naar dit blog van Mitopics voor vragen hierover kunt u zich wenden tot mr. drs. Walter van Holst.

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.