Algemene Verordening Gegevensbescherming: witte rook uit Brussel?

Op 15 december 2015 maakte hoofdonderhandelaar van het Europees Parlement Jan Philip Albrecht bekend dat er voorlopig akkoord is bereikt over het “pakket persoonsgegevens” enkele highlights vindt u hieronder.

Het “pakket persoonsgegevens” bestaat uit onder andere de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), een nieuwe richtlijnen voor passagiersgegevens en een terzake politiediensten. Na accordering in het Europees Parlement (naar verwachting gebeurt dat begin 2016) zal de AVG in Nederland de Wet bescherming persoonsgegevens vervangen, waaronder ook de nieuwe Wet meldplicht datalekken valt die per 1 januari 2016 van kracht wordt. Enkele highlights uit de AVG: Datalekken moeten binnen 72 uur worden gemeld; er komt een geharmoniseerd “vergeetrecht” voor mensen die hun gegevens gewist willen hebben uit online databanken; de AVG zal gelden voor alle organisaties die persoonsgegevens verwerken van ingezetenen van de EU; en overtreding van de privacyregels kan bedrijven op een boete komen te staan van 4% van de jaarlijkse wereldwijde omzet. Wilt u meer weten over de nieuwe Verordening kunt u contact opnemen met IT-jurist Walter van Holst.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.