Een scriptie over de rol van IT bij fusies en overnames

Onlangs is Lucien Westbroek gestart als afstudeerder bij Mitopics. In zijn onderzoek is Lucien op zoek naar een antwoord op de vraag wat precies de relevante IT
aspecten zijn in een M&A (Mergers & Acquisition) traject en wat de impact hiervan is op de strategie. De focus ligt in dit geval op voorbereidende activiteiten in de Pre-Merger fase. Vaak blijkt dat bedrijven na een fusie of overname beoogde besparingen niet realiseren of de IT en applicatie blijken een struikelblok bij goede samenwerking.

Wanneer een organisatie of bedrijf gaat samenwerken, fuseren of zich begeeft op het pad van een overname dan heeft dit natuurlijk een reden. Schaalvergroting, bereiken van nieuwe markten, concurrentie uitschakelen et cetera. Bij dit soort trajecten zijn er uiteindelijk verschillende strategieën die gevolgd kunnen worden zoals op zichzelf blijven opereren, geheel of gedeeltelijk samenvoeging van organisaties en systemen, et cetera.

De vraag die Lucien wil beantwoorden is welke rol IT aspecten in dit soort trajecten spelen en wat de relatie is met de strategie. Hierbij kan worden gedacht aan factoren binnen aspecten als applicaties (bv. CRM of ERP), data, infrastructuur, lopende contracten en SLA’s en IT-organisaties. Genoemde aspecten kunnen invloed hebben op de gehele IT strategie en daarmee op de fusie en overname strategie. Het al dan niet integreren van IT wordt vaak onderschat, een M&A traject zou in het ergste geval zelfs gestopt kunnen worden wanneer blijkt dat de IT kosten niet meer  opwegen tegen de ‘te realiseren’ baten van de M&A.

Uiteindelijk hoopt Lucien te kunnen concluderen of en mogelijk welke relevante IT aspecten meewegen in een M&A traject en wat voor invloed deze hebben op de strategie. Dit draagt bij aan betere M&A trajecten vanuit het IT oogpunt.

Over zichzelf schrijft Lucien: “Ik ben bij Mitopics terecht gekomen doordat ik het een interessant onderwerp vond wat mooi aansluit bij mijn eigen interesses en daarnaast heb ik een goede match met de bedrijfscultuur van Mitopics. Ik heb altijd al een passie gehad voor ICT en economie, na mijn mbo Mediatechnologie heb ik hbo Business, IT & Management gedaan en zit in nu de afronding van de master ICT in Business aan de Universiteit Leiden. Naast bij studie ben ik o.a. burgerraadslid in de lokale politiek van de gemeente Ridderkerk.”

Uiteraard is hij ook nog opzoek naar input vanuit organisaties! In dit geval natuurlijk organisaties die zo’n traject hebben of gaan doorlopen en er open voorstaan om input te leveren hierover. Dit is ook mogelijk wanneer er (nog) in mindere mate gekeken is naar de IT aspecten, de al dan niet positieve of negatieve gevolgen hierop hebben. Voor meer informatie of contact over beschikbaarheid tot het doen van een ‘case-study’ kunt u mailen naar Lucien Westbroek l.westbroek@mitopics.nl.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.